Žiaci v Raslaviciach spoznávali iné kultúry

1490x
22. Jún 2019
Svet je pestrý ako dúha
Spoločne zapózovali pred objektívom 
 
Multikultúrna výchova je súčasťou školského vzdelávacieho programu ako prierezová téma. Žiaci všetkých vekových kategórií budú čoraz častejšie v osobnom i verejnom živote vystavení rôznym kultúrnym vplyvom a v čoraz väčšej miere sa budú dostávať do kontaktu s príslušníkmi iných kultúr.
 
Preto je potrebné, aby boli na tieto výzvy pripravení, a aby boli schopní rozoznať, rešpektovať a podporovať rôzne kultúrne ukotvenie vo svojom okolí.
 
Edukačná činnosť je zameraná na to, aby škola a školské vzdelávanie fungovali ako spravodlivé systémy, kde majú všetci žiaci rovnakú príležitosť rozvíjať svoj potenciál.
 
Aj žiaci druhého ročníka na Základnej škole v Raslaviciach spoznávali svoju kultúru a iné kultúry, históriu, zvyky a tradície ich predstaviteľov, učili sa rešpektovať tieto kultúry ako rovnocenné, aby dokázali s ich príslušníkmi konštruktívne komunikovať a spolupracovať.
 
Všimol si si, že náš svet je farebný? Farebné sú stromy na jeseň, kvety na jar, ovocie v lete, polárna žiara v zime. Farebné sú ryby, vtáky, motýle a iné zvieratá. A farební sme aj my ľudia.
 
Takýto svet sa sčasti zišiel 27.5.2019 v II. A triede na Základnej škole v Raslaviciach. Do triedy zavítala pani Lucia Dad z Vietnamu so svojim synom Dadkom, žiakom 4. ročníka našej školy.
 
Porozprávala žiakom o svojej krajine, kultúre a tradíciách a žiaci mali možnosť vidieť aj krajinu s vysokými budovami, kde Dadko chodí na prázdniny ku svojim starým rodičom.
 
Pani Luciu Dad v triede vystriedal pán Helder Mendes Rodriguez, ktorý hrá futbal za futbalový klub OFK SIM Raslavice, ktorého trénerom je Šimon Buranovský.
 
V tomto klube pôsobí od marca tohto roku a hosťovanie mu končí 30.6.2019. Pochádza z Portugalska a tiež nám predstavil svoju krajinu. Využili sme aj veľkú prestávku, kde pán Helder ukázal žiakom rôzne triky s loptou. Nechýbalo ani spoločné fotografovanie.
 
Prežili sme krásne odpoludnie, pretože zmyslom primárneho vzdelávania je pripravovať deti pre pochopenie, že svet, a zvlášť ľudský svet je rozmanitý.
(12:17, A. Vrabľová)
 
Diskusia
Pridať komentár