Bardejovskej atletike chýba väčšia podpora

1632x
12. Júl 2019
Tento článok vyšiel v novinách AHOJ BARDEJOVÍZIE 
Atletika patrí k najpopulárnejším športom 
Nová tartanová dráha pri ZŠ Komenského. Škola ju vybudovala z vlastných prostriedkov
 
Školský športový klub Jána Amosa Komenského vznikol v roku 1992 a postupne sa vypracoval na jeden z najlepších združení zameraných na športovo orientovanú mládež. Za mnohé roky sa v klube vystriedali viacerí učitelia, medzi nestorov patrí Ivan Dzuriš, ktorý dlhé obdobie ŠŠK JAK viedol. V súčasnosti sa o skvelú reprezentáciu starajú učitelia Zoran Kollarovič a Andrej Pečeňuk.
 
Žiaci športových tried sa zúčastňujú mnohých atletických súťaží a skvelo reprezentujú Základnú školu na Komenského ulici v Bardejove.
 
Na základe úspechov na súťažiach sa škola stala už štyrikrát nositeľkou titulu Škola roka. Aj v ostatnom období dosiahli žiaci mnohé významné ocenenia.
 
„Na majstrovstvách Slovenska žiakov dosiahol Šimon Kovalčín druhé miesto v skoku do výšky (180 cm). Družstvo starších žiakov skončilo na treťom mieste. Zastúpenie sme mali na atletickom sústredení v Tatrách, kde bol aj Ján Volko. V Šamoríne sme mali na súťaží takisto zastúpenie, kde družstvo našich dievčat vyhralo. Samuel Šima sa v kategórii mladších žiakov stal majstrom Slovenska v behu cez prekážky. Jana Knišová bola takisto druhá. Jonáš Draganovský sa stal halovým majstrom Slovenska v skoku do výšky výkonom 173 cm a na prekážkach skončil tretí,“ začal vymenovávať úspechy tréner Zoran Kollarovič.
 
Máme majstrov Slovenska vo výške i majstrov Slovenska v prekážkach, no nemáme kde trénovať. Musíme improvizovať.
 
Záujem o atletiku stúpa, veď atletický zväz je po futbalovom druhý najpočetnejší na území Slovenska. Aj na halové súťaže sa robia výbery, keď každá disciplína má určitý počet účastníkov. Napriek tomu sa Bardejovčania pravidelne zúčastňujú na týchto súťažiach. „Mnohí naši žiaci skončili do ôsmeho miesta, čo je obrovský úspech. V našich ťažkých podmienkach je to úžasné, klobúk dole.“
 
Zorganizovali súťaž v športovej hale
 
V športovej hale sa prednedávnom uskutočnila atletická súťaž pre tretiakov a štvrtákov, ktorej organizátorom bola práve Základná škola na Komenského ulici v spolupráci s ŠŠK JAK. Už štvrtý ročník prilákal mnohých žiakov z okresu. ŠŠK navštevujú nielen žiaci 1. ZŠ, ale aj iných škôl a na súťažiach reprezentujú práve tú svoju školu. V klube pôsobia aj viacerí stredoškoláci, ktorých rôzne atletické disciplíny bavia.
 
Na Slovensku najlepší, no podmienky majú najhoršie
 
V uplynulom školskom roku boli práve športové triedy so zameraním na atletiku zo ZŠ Komenského na Slovensku najlepšie. No podmienky na trénovanie a na prípravu sa ani zďaleka nedajú porovnávať z inými klubmi.
 
„Aj niektoré malé dedinky na Slovensku majú veľké haly, rovinky, bežecké dráhy. Podporu majú aj od obcí. My sme jediné okresné mesto, ktoré donedávna nemalo ani meter tartanu. Sme jediný klub na Slovensku, najlepší klub, v ktorom sme ešte nedávno behali po škvare. Sme najlepší, no podmienky máme najhoršie. Už si z nás aj robia žarty na celom Slovensku,“ podotkol riaditeľ školy Ján Mika.
 
Materiálne sa zabezpečuje klub z vlastných a školských finančných prostriedkov. “Máme majstrov Slovenska vo výške a majstrov Slovenska v prekážkach. V Bardejove zasadal Výkonný výbor Slovenského atletického zväzu, ktorí videli, ako trénujeme a keď sme vyhrali, tak nechápali, kde a v akých podmienkach trénujeme. Beháme na chodbách, improvizujeme. Nemáme výškarský sektor, bolo to životu nebezpečné. Čo by bolo, ak by sme mali vytvorené podmienky?“ zamyslel sa skúsený tréner atletiky.
 
Práve zo ZŠ na Komenského ulici vyšli mnohí známi športovci, ktorí sa uplatnili nielen v Bardejove, ale aj v iných kluboch a športoch na Slovensku i v zahraničí (basketbal, hádzaná, silový trojboj, tenis a iné).
(10:33, red)
 
Diskusia
Pridať komentár