Do obce Zborov zavítal Andrej Hlinka

746x
23. Júl 2019
Výstava "Andrej Hlinka"
Výstava v kostole sv. Žofie
 
V minulom roku sme si pripomenuli 80. výročie úmrtia Andreja Hlinku. Pri tejto príležitosti Ing. Jaroslav Maga (Mestský úrad Ružomberok) a Patrik Habo (poslanec za mestskú časť Ružomberok-Černová) usporiadali výstavu s názvom „Andrej Hlinka“. Obec Zborov mala tú česť, že táto výstava zavítala aj do tejto obce a jej slávnostná vernisáž sa uskutočnila v piatok 12. júla 2019 v kostole sv. Žofie.
 
Slávnostné podujatie začalo piesňou v podaní Matičného spevokolu Zborovčan, po ktorom nasledovala recitácia básne od Rudolfa Dilonga „V Zborove“. Po krásnych slovách básnika o malebnej obci Zborov sa k prítomným prihovoril starosta obce Mgr. Ján Šurkala, PhD.
 
Publiku priblížil život Andreja Hlinku a jeho poslanie. V neposlednom rade poďakoval poslancovi obecného zastupiteľstva Ing. Eduardovi Dvorščákovi, vďaka ktorému bolo možné túto výstavu zhliadnuť aj v obci Zborov. Po odznení krásnych národných piesní v podaní „Zborovčana“ nasledovala voľná prehliadka samotnej expozície.
 
Výstava popisuje rodinný pôvod Andreja Hlinku, život, kňazskú činnosť, politickú angažovanosť a zároveň hodnotí Hlinku očami jeho súčasníkov a prezentuje jeho vlastné slová a myšlienky.
(18:00, vb)
 
Diskusia
Pridať komentár