Prokuratúra: Požičajte si cudziu vec. Ak ju vrátite včas, ste nevinní

1514x
26. Júl 2019
BLOG: Prokuratúra: Požičajte si cudziu vec. Ak ju vrátite včas, ste nevinní
 
Bývalý konateľ Bardejovskej televízie 2 roky neoprávnene používal verejné peniaze (7270 €) na súkromné účely. Podľa prokuratúry je všetko v poriadku, lebo ich vrátil pred podaním trestného oznámenia. Nevadí jej, že až po odhalení.
 
S odhalením neoprávneného vyberania hotovosti z pokladničky mestskej spoločnosti vyšla na svetlo sveta ekonómka, ktorá o tom informovala listom primátora mesta Bardejov deň pred komunálnymi voľbami, v piatok 9. novembra 2018.
 
Konateľ v písomnom prehlásení priznal, že peniaze mestskej spoločnosti si vyberal na súkromné účely. Verejnosť sa o tom dozvedela až o niekoľko týždňov neskôr.
 
Po verejnom tlaku nakoniec konateľ spoločnosti odstúpil z funkcie v marci 2019. Vo veci bolo podané trestné oznámenie. Vyšetrovateľ, okresná prokurátorka a nakoniec aj krajský prokurátor rozhodli, že skutok sa nestal.
 
Prokuratúra priznáva, že použitie finančných prostriedkov patriacich mestskej spoločnosti na iný účel, ako sú určené bolo protiprávne a korešponduje s formálnymi znakmi skutkovej podstaty prečinu sprenevery.
 
Ku škode nedošlo 
 
Prečin sprenevery spácha ten, kto si prisvojí cudziu vec, ktorá mu bola zverená, a spôsobí tak väčšiu škodu. Prokuratúra má za to, že ku škode nedošlo, lebo ku dňom účtovnej závierky nebol v účtovníctve zaznamenaný rozdiel v pokladni.
 
Čiže ak mal peniaze požičané (čo robil počas dvoch rokov 2016 až 2018), a v účtovníctve sa to neodrazilo, znamená to, že ani účtovníctvo nebolo vedené správne – bol krytý účtovníčkou, čo prokuratúra vôbec nezohľadnila.
 
Podľa prokuratúry, neoprávnené vyberanie finančných prostriedkov z pokladne konateľom nemalo negatívny dopad na chod spoločnosti, čo má výrazný vplyv na posudzovanie závažnosti protiprávneho konania.
 
Na záver, prokuratúra konštatuje, že pri trestných činoch možno za istých podmienok uznať inštitút účinnej ľútosti ako okolnosti zániku trestnosti činu.
 
Tu však podľa prokuratúry nejde o trestný čin ale o prečin, kde sa účinná ľútosť neuplatňuje, ale v každom prípade, konateľ škodlivý následok svojho protiprávneho konania napravil – uhradil škodu pred podaním trestného oznámenia.
 
To, že konateľ peniaze vrátil, až keď sa jeho konanie prevalilo (primátor dostal list od ekonómky), čiže ich vrátil pod tlakom a hrozbou trestného stíhania, prokuratúra odignorovala.
 
Z celého prípadu vyplýva nebezpečný precedens – môžete si požičať cudziu vec aj bez vedomia majiteľa. Ak ju vrátite včas a bez nátlaku (kým vás čapnú), ste nevinní.
 
Uverejňujem plné znenie stanoviska krajského prokurátora:
Rozhodnutie krajského prokurátora - 1. strana (Milan Pilip)
 
Rozhodnutie krajského prokurátora - 2. strana (Milan Pilip)
 
Rozhodnutie krajského prokurátora - 3. strana (Milan Pilip) 
(19:14, M. Pilip, * BLOG / Redakcia do blogov nezasahuje, ani sa s príspevkami nijako nestotožňuje)
 
Diskusia
Pridať komentár