Reflektor #24 — Veľká východniarska debata o 30 rokoch slobody

1170x
14. November 2019
Tento článok vyšiel v našich novinách
Reflektor #24
Diskusie sa zúčastnili ôsmi hostia z rôznych sfér spoločenského života 
 
Občianske združenie Fórum pre kultúru (f4c) v spolupráci s OZ Kandelaber a Nadáciou Konráda Adenauera pripravilo v predvečer tridsiateho výročia pádu Berlínskeho múru diskusiu o stave slobody a demokracii na východe Slovenska.
 
Diskusia sa uskutočnila 8. novembra 2019 v Kultúrno-komunitnom centre Bašta a zaznel v nej hlas východniarov pochádzajúcich zo Zemplína, Šariša aj Spiša. Pozvanie na podujatie prijalo osem osobností z rôznych sfér spoločenského a politického života: enviroaktivistka, novinár, kňaz, učiteľ, politológ, bývalá poradkyňa prezidenta pre regióny, ajťák a expert na tretí sektor. V diskusii vystúpili Mariana Varjanová, Marek Boka, Ľuboslav Hromják, Marián Damankoš, Tomáš Koziak, Vladimíra Marcinková, Marek Antal a Jozef Jarina.
 
Hlavnou témou diskusie bola otázka, ako sme naložili s tridsiatimi rokmi slobody a aké ingrediencie potrebuje demokracia, aby sa nezvrhla na tyraniu. V predeloch diskusie vystúpila vynikajúca vokalistka Viki Olejárová, ktorá priblížila atmosféru novembra 89 niekoľkými piesňami Karla Kryla. Súčasťou podujatia bola aj výstava Nadácie Konráda Adenauera k pádu Berlínskeho múru.
 
„Fedor Gál v jednej zo svojich kníh napísal, že budúcnosť demokracie závisí od miestneho učiteľa, farára a krčmára. Tieto slová boli prvotným impulzom k zorganizovaniu diskusie práve v tomto formáte. Tridsiatka je už dospelý vek, ale dodnes sme sa v našom verejnom priestore nenaučili premeniť detinské hádky na pokojnú, zrelú, inteligentnú diskusiu o odlišných názoroch, postojoch a hodnotiacich úsudkoch. Je to však jediný spôsob, ako zachovať priestor slobody pre budúce generácie,“ vysvetľuje Marek Hrubčo zo združenia f4c.
 
Podujatie sa uskutočnilo v rámci série diskusií Reflektor v réžii občianskeho združenia Kandelaber. Viac informácií nájdete na facebooku alebo www.kandelaber.sk.
(18:18, M. Hrubčo, J. Lenart)
Diskusia
Pridať komentár