Logické sústredenie intelektovo-nadaných žiakov

1331x
28. November 2019
Sústredenie v Chmeľovej
Žiaci na sústredení v Chmeľovej 
 
Spevák, maliar, tanečník, stolár, lekár, učiteľ, ...zoznam povolaní by mohol byť siahodlhý, ale všetky práce na svete majú jedno spoločné. Ak majú byť vykonávané s láskou a nadšením, vyžadujú si nadanie, či talent.
 
Na našej základnej škole na Komenského ulici máme žiakov so všeobecným intelektovým nadaním a našou úlohou je rozvíjať ich talent a nadanie, poodhaliť tú oblasť, ktorá im je blízka a ukázať im cestu, ktorou sa môžu vydať. Rozhodnutie je potom už na každom, ako aj to, v akom rozsahu budú svoj talent rozvíjať.
 
S podobnými cieľmi sme aj tento rok plánovali a organizovali Sústredenie pre intelektovo – nadaných žiakov, ktoré sme tentoraz absolvovali v Ubytovacom zariadení Ivonis v Chmeľovej. Po výdatnom obede v škole sme sa skoro popoludní postupne zišli, ubytovali, zoznámili sa s okolím a zhurta sa pustili do práce. Dvaja psychológovia z CPPPaP Bardejov si žiakov rozdelili do skupín a pracovali s nimi na rôznych zadaniach a úlohách.
 
POZRITE SI FOTOGALÉRIU:
 
Po krátkej pauze a večeri sme sa obliekli, nasadili čelovky (kto nemal, vzal si baterku) a išli sme objavovať okolie ubytovne. Úžasným zážitkom bolo hrať chytačky, skrývačky, či už len nájsť si v tej tme svojho kamaráta (všetci sme vyzerali rovnako). Večer mali „pod palcom“ ôsmaci, ktorí si pripravili vedomostné kvízy s otázkami z každého rožka. Mladší si v skupinách potrápili hlavičky a nakoniec, keďže sa všetci veľmi snažili, vyslúžili si sladkú odmenu.
 
Ráno po raňajkách sa už na nás chystali mladí matematici z OZ Strom, ktorí si pripravili rôzne matematicko – logické úlohy, pohybové hry a rôzne iné zaujímavosti. Žiaci síce nad slovom matematika spočiatku gúľali očami, ale zažili ju úplne inak a zistili, že to nie je až taký strašiak, ako sa zdá. A najmä nadšenie mladých študentov bolo dôkazom toho, že sa to dá zvládnuť a hlavne – netreba sa vzdávať bez boja.
 
Všetky aktivity mali okrem rozvíjania intelektu aj ďalší cieľ, a to podporovať spoluprácu v dvojiciach a v skupinách, robiť kompromisy, akceptovať názor iných a tým sa učiť od seba navzájom. Ľudský rozmer je predsa ten najpodstatnejší. No a na hladký priebeh všetkých malých aj veľkých aktivít dohliadali pani učiteľky A. Tribusová a E. Baldovičová, ktoré na záver skonštatovali, že aj štvrtý ročník sústredenia prebehol bez problémov a naplnil (dúfajme) očakávania žiakov aj rodičov.
(14:00, E. Baldovičová, ZŠ Komenského)
 
Diskusia
Pridať komentár