Beseda s archeológom Petrom Harčarom

624x
02. December 2019
Poklady v srdci ukryté – Stredoveký Bardejov
Žiakom zo ZŠ v Hertníku prednášal Peter Harčar
 
V čitárni Okresnej knižnici Dávida Gutgesela v Bardejove pokračovala séria besied so spisovateľmi a regionálnymi osobnosťami s názvom Poklady v srdci ukryté, realizovaná v rámci projektu „Zaži s Gutgeselom, že kniha je skvelým priateľom“, ktorý z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
 
Svoje poklady v srdci ukryté tentokrát predstavil žiakom zo Základnej školy v Hertníku archeológ Mgr. Peter Harčar.
 
Hlavnou témou besedy bol stredoveký Bardejov, avšak pán archeológ obohatil a potešil žiakov aj rôznymi zaujímavosťami z histórie ich rodných obcí.
 
Druhá časť besedy bola venovaná téme hry a hračky v stredovekom Bardejove prostredníctvom prezentácie plnej ukážok fotiek a obrázkov hier. Žiaci si mali možnosť pozrieť, ako vyzerala najstaršia futbalová lopta, či obraz flámskeho maliara Petra Bruegela staršieho Detské hry, ktorý znázorňuje okolo 84 hier, z ktorých mnohé pretrvali do dnes. Povedané slovami pána archeológa: „nič nové sme nevymysleli.“
 
Po prednáške na deti čakala tvorivá dielňa
 
Žiaci nezostali iba pri predstavách, skutočnej histórie sa mohli nadýchnuť ukážkou kostenej kocky zo Zborovského hradu, starej minimálne 400 rokov, ktorú Mgr. Peter Harčar priniesol so sebou.
 
Po besede sa deti presunuli na oddelenie literatúry pre deti a mládež, kde na nich čakala tvorivá dielňa. Prostredníctvom modelovacej hmoty si tak mohli vytvoriť svoju vlastnú hračku a odniesť ako pamiatku na toto, veríme, že poučné a hravé dopoludnie strávené v našej knižnici.
(15:10, J. Lipková, foto: M. Balaščák)
 
Diskusia
Pridať komentár