V Bardejove bude 8. decembra tradičný spomienkový koncert na Johna Lennona

1275x
02. December 2019
Do Bardejova láka aj John Lennon
Spomienkový koncert v Uličke Johna Lennona
 
Severovýchod Slovenska poskytuje možnosti na turistiku a rekreáciu aké sa inde len tak na jednom mieste nenájdu. Unikátne dedičstvo UNESCO v Bardejove so zachovaným historickým jadrom, opevnením, baštami, židovskou synagógou, svetoznáme Bardejovské Kúpele ktoré navštívili mnohé pomazané hlavy na čele s cisárovnou Sisi, i pamiatky na druhú a prvú svetovú vojnu v okolí Svidníka a na Dukle, sú lákadlami prvej kategórie. Na svoje si tu prídu priaznivci masovej ľudovej zábavy pri Bardejovskom jarmoku, ale aj priaznivci Johna Lennona a Beatles pri každoročnom spomienkovom koncerte na Johna Lennona.
 
Výkonný riaditeľ OOCR "ŠARIŠ" – Bardejov Radomír Jančošek hovorí: ,,Aj tento rok sa bude tradične v deň úmrtia Johna Lennona 8. decembra konať o 18.00 hod. v jeho uličke spomienkový koncert. Od Lennonovej smrti uplynie 39 rokov a spomienkové koncerty sa konajú v Bardejove vyše 15 rokov. Ulička a Parčík Johna Lennona sú v centre Bardejova, za bazilikou sv. Egídia. Koncerty, spolu s rodinným domom zasväteným pamiatke geniálneho hudobníka, sú dielom nadšenca a aktivistu Pavla Zajaca. Na fasáde jeho rodinného domu sú trojrozmerné grafiky a kované umelecké diela. V suteréne domu je galéria venovaná Beatles a Johnovi Lennonovi. Každoročne sa tu pri príležitosti Lennonovej tragickej smrti stretávajú v neformálnej atmosfére jeho obdivovatelia, aby mu vzdali hold. Práve atmosféra tejto spomienky je výnimočná a neopakovateľná. Treba to zažiť.“
 
 
Ulička Johna Lennona v Bardejove nie je oficiálnou ulicou, ale medzi fanúšikmi Beatles vyvoláva obrovský záujem a nadšenie. Ulička Johna Lennona, priľahlý parčík a dom sú dielom miestneho fanúšika Beatles Pavla Zajaca. Začiatky parčíku siahajú do čias socializmu, keď takáto iniciatívy boli pre režim nežiadúce.
 
,,Najkratšia ulica a najmenší park v meste majú nezameniteľnú atmosféru výnimočnosti. V parčíku sú kamene s názvami najznámejších albumov a menami členov kapely. Rovnako originálny je aj dom Pavla Zajaca, ktorý zdobia tematické fasádne plastiky a grafiky členov Beatles. Západnú fasádu domu zdobí kovaný notový part dvoch známych piesní skupiny. Na fasáde je aj kovový triptych a reliéfny portrét Jonna Lennona a Yoko Ono. V suteréne domu je galéria. Uličku vyhľadávajú okrem Slovákov hlavne Poliaci a Česi. Sú nadšení z takejto neformálnej atrakcie, originálneho autentického a osobného prístupu Pavla Zajaca,“ konštatuje R. Jančošek.
(13:55, red)
 
Diskusia
Pridať komentár