Večne živý John Lennon prišiel do centra Bardejova

2027x
08. December 2019
Bardejovčania zavítali do Uličky Johna Lennona
Bardejovčania aj tento rok zavítali do Uličky Johna Lennona v Bardejove 
 
Tridsaťdeväť rokov uplynulo odo dňa, kedy pomätený fanúšik zavraždil lídra skupiny The Beatles Johna Lennona. V Bardejove k najväčším fanúšikom tohto skvelého speváka patrí Pavol „Pali“ Zajac, ktorý sa životu nielen Lennona, ale aj skupiny The Beatles venuje už mnoho rokov naozaj dopodrobna.
 
Aj v roku 2019 zorganizoval pietnu spomienku, ktorá sa uskutočnila pri jeho dome, v uličke Johna Lennona. Akcia odštartovala minútou ticha za obete tragédie, ktorá sa udiala v piatok 6. decembra v Prešove. Počas spomienky zazneli viaceré známe piesne zo 60. a 70. rokov minulého storočia od niekoľkých hudobných kapiel a zoskupení. Nechýbali ani tradičné Paliho rumby, tentoraz na každej bolo osobitné číslo a z čísiel boli vyžrebovaní desiati výhercovia, ktorí získali spomienkové podkovičky.
 
V Bardejove k najväčším fanúšikom tohto skvelého speváka patrí Pavol „Pali“ Zajac, ktorý sa životu nielen Lennona, ale aj skupiny The Beatles venuje už mnoho rokov naozaj dopodrobna
 
Na svoje si prišlo viac ako sto fanúšikov, ktorí na akciu zavítali. Celé podujatie sa nieslo v príjemnej, no chladnej atmosfére. John Lennon John Winston Lennon sa narodil 9. októbra 1940 v Liverpoole v Anglicku. Krstné meno John dostal po starom otcovi Johnovi Lennonovi a Winston zas po premiérovi Spojeného kráľovstva Winstonovi Churchillovi.
 
Johnovi rodičia sa rozviedli už keď mal štyri roky, skončil u tety. Matka Júlia ho napriek tomu navštevovala a bola to práve ona, kto ho naučil hrať na bendžo a zaplatila mu prvú gitaru.
Dopravná nehoda 
 
V roku 1958 však John o svoju matku prišiel pri dopravnej nehode. Bola to preňho jedna z najhorších chvíľ v živote. Keď mal mladý Lennon 16 rokov, založil kapelu The Quarry Men.
 
Čoskoro potom ako v júli 1957 stretol Paula McCartneyho, ho do tejto skupiny prizval. Z tejto dvojice sa nakoniec stalo jedno z najúspešnejších skladateľských partnerstiev vôbec.
 
Nasledujúci rok McCartney predstavil Lennonovi Georga Harrisona, z ktorého sa stal ďalší člen kapely hoci mal len 14 rokov. Stuart Sutcliffe, Lennonov priateľ z umeleckej školy sa neskôr pripojil ako basista.
 
Kapela sa premenovala
 
V roku 1960 sa kapela premenovala na The Beatles. V auguste toho roku, pri príležitosti série koncertov po kluboch v Hamburgu The Beatles požiadali Petea Besta, aby sa stal ich bubeníkom. Po tejto sérii prišli ešte dve podobné – v apríli 1961 a v apríli 1962.
 
Po tom čo sa Sutcliffe rozhodol zostať v Hamburgu, prevzal McCartney basu a Ringo Starr nahradil bubeníka Besta. Tak sa zrodila legendárna štvorica, ktorá vytrvala až kým sa skupina v roku 1970 nerozpadla.
 
V októbri 1962 vydali prvý singel Love me do, ktorý sa vyšplhal na 17. miesto v britskom hudobnom rebríčku. The Beatles sa neskôr stali najpopulárnejšou kapelou v Británii s hitmi ako She Loves You a I Wanna Hold Your Hand.
 
V auguste 1962 sa Lennon oženil so Cynthiou Powell, s ktorou mal jedného syna, Juliana, ktorý bol pomenovaný po Lennonovej matke. V roku 1968 sa však rozviedli. Lennon sa znovu oženil nasledujúci rok, 20. marca 1969, kedy si zobral za ženu Yoko Ono, japonskú avantgardnú umelkyňu. Manželstvo s Yoko Ono však začalo spôsobovať napätie v rámci skupiny. Lennon opustil The Beatles v septembri 1969, tesne po dokončení nahrávania albumu Abbey Road. Správy o rozpade ale boli udržiavané v tajnosti, až kým McCartney v apríli 1970 oznámil jeho odchod, mesiac pred tým, než kapela vydala Let It Be.
 
Nasledovala Lennonova sólová kariéra a zanedlho potom, čo sa The Beatles v roku 1970 rozišli, vydal svoj debutový sólový album, John Lennon / Plastic Ono Band. Nasledoval ďalší album Imagine (1971), ktorý bol považovaný za Lennonov najúspešnejší po-beatlesovský počin.
 
Na jeseň roku 1973 sa John a Yoko na čas rozišli. Lennon šiel do Los Angeles v Kalifornii, kde trávil čas s milenkou May Pang. Neprestával vydávať úspešné albumy vrátane Mind Games (1973), Walls and Bridges (1974) a Rock ‘n’ Roll (1975).
 
V roku 1974 sa Lennon a Ono zmierili. Krátko po narodení ich syna Seana v roku 1975 sa Lennon rozhodol odísť z hudobného priemyslu, aby sa stal plnohodnotným manželom a otcom.
 
Tragická smrť
 
V roku 1980 sa John Lennon vrátil do sveta hudby s albumom Double Fantasy. No len pár týždňov po vydaní albumu, bol zastrelený pred svojím bytovým komplexom v New Yorku.
 
Fanúšik, ktorému len pár hodín predtým podpísal svoj nový album, ho zasiahol niekoľkými ranami. Lennon zomrel v New Yorku 8. decembra 1980 vo veku 40 rokov.
(19:03, red)
 
Diskusia
Pridať komentár