Deviataci a ôsmaci súťažili, najlepší sú z Hertníka

1497x
09. December 2019
SGBOJ - matematicko-logická súťaž pre žiakov 8. a 9. ročníkov ZŠ
Pri hodnotení pomáhali aj študenti Súkromného gymnázia
 
Prvú decembrovú stredu Súkromné gymnázium DSA v Bardejove zorganizovalo v priestoroch školy už 9. ročník matematicko-logickej súťaže v riešení zaujímavých matematických a logických úloh pod názvom SGBOJ, tentoraz pre štvorčlenné družstvá žiakov 8. a 9. ročníkov základných škôl.
 
Motívom k organizovaniu školských matematických súťaží (SGBOJ, Rébusy a hlavolamy) na našom gymnáziu bola od začiatku túžba ukázať žiakom zaujímavú matematiku a podporiť ich v rozvíjaní matematického a logického myslenia hravou formou. Počas súťaže totiž žiaci môžu pociťovať úžasný príliv adrenalínu a pritom prežívať pozitívnu motiváciu a rôzne emócie – radosť a nadšenie zo správne vyriešenej úlohy, prekvapenie a sklamanie z nesprávneho riešenia, či túžbu predsa len nájsť to neznáme správne riešenie. Okrem toho sa pri súťaži učia pracovať v tíme, pomáhať si navzájom a navyše si ešte môžu porovnať svoje schopnosti so svojimi rovesníkmi.
 
Súťaž SGBOJ spočíva v riešení matematických a logických úloh v čase približne dvoch hodín. Každé družstvo na začiatku súťaže dostane prvých 5 úloh z pripravených 45-tich úloh a za každú správne vyriešenú úlohu dostane na riešenie novú. Dať si ohodnotiť riešenie jednej úlohy však môže iba trikrát. Potom družstvu úloha prepadá. Víťazné poradie sa určuje podľa počtu vyriešených úloh, v prípade rovnakého počtu bodov rozhoduje číslo poslednej vyriešenej úlohy – čím vyššie, tým lepšie.
 
POZRITE SI FOTOGALÉRIU:
 
Do súťaže sa prihlásilo 13 štvorčlenných družstiev z ôsmich základných škôl z celého okresu. Mimo poradia si zasúťažili aj dve družstvá našich gymnazistov vytvorené z tohtoročných prvákov. Pri celkovom priebehu súťaže, hlavne s opravovaním riešení a vyhodnocovaním úloh, pomáhali naši najlepší „matikári“ zo IV.A a III.A triedy.
 
V 9. ročníku súťaže SGBOJ zvíťazilo družstvo ŠTVORLÍSTOK zo Základnej školy s materskou školou v Hertníku, na 2. mieste sa umiestnilo družstvo EGID z Cirkevnej spojenej školy v Bardejove a na 3. mieste družstvo HLAVIČKY zo Základnej školy v Kurime. Prémiovú cenu za vyriešenie osobitnej prémiovej úlohy získal Alex Jenčopaľa zo Základnej školy Bartolomeja Krpelca v Bardejove. Všetci súťažiaci boli za svoje dvojhodinové úsilie okrem malej pozornosti odmenení pekným diplomom, každý víťaz dostal navyše užitočnú knihu o matematike.
 
Touto cestou by sme sa chceli poďakovať všetkým riaditeľom základných škôl, ktorí žiakom umožnili zúčastniť sa našej súťaže, pedagógom za prihlásenie družstiev a za čas strávený so žiakmi na súťaži. Všetkým víťazom blahoželáme k úspechu a už teraz sa tešíme na jubilejný 10. ročník SGBOJ na Súkromnom gymnáziu DSA v Bardejove!
(14:40, M. Porubská, foto: R. Tulejová)
Diskusia
Pridať komentár