Ocenené osobnosti z oblasti knihovníctva

1102x
18. December 2019
Konferencia „100 rokov zákona o knižniciach“ o fungovaní verejných knižníc
Ocenení knihovníci
 
Pohľad na minulé fungovanie verejných knižníc, na ich súčasné postavenie i vízie do budúcnosti priblížila odborná konferencia „100 rokov zákona o knižniciach“ z 11. decembra. Súčasťou osláv storočnice zákona z roku 1919 bolo oceňovanie deviatich osobností, ktoré sa zaslúžili o rozvoj knihovníctva v Prešovskom samosprávnom kraji.
 
Konferencia bola realizovaná v spolupráci s Knižnicou P. O. Hviezdoslava v Prešove a Krajskou pobočkou Spolku slovenských knihovníkov a knižníc. Poukázala na postupný vývoj verejných knižníc od roku 1919 do súčasnosti. Práve zákon z 22. júla 1919 bol pre ne v mnohých ohľadoch medzníkom. Významnou mierou ovplyvnil vzdelanostnú úroveň vo vtedajšom Československu. Spustil vlnu zakladania obecných knižníc naprieč celým naším územím. Na Slovensku umožnil vybudovať jednu z najhustejších sietí knižníc na svete.
 
Dnes sú knižnice vo verejnom živote miest a obcí nezastupiteľné. „Sú miestom dovzdelávania a kultúry, ale tiež stretávania sa. Predstavujú fenomén - pilier spoločnosti, ktorý ponúka prirodzený priestor pre gramotnosť akéhokoľvek druhu, aktívne podporuje aktivity obyvateľstva a najmä vyrovnáva sociálne rozdiely,“ vyjadril sa počas konferencie predseda PSK Milan Majerský, ktorý nad podujatím prevzal záštitu. „Samotné knihy sú v dnešnej dobe veľkou vzácnosťou. Niektorí možno poviete, že sa ich číta viac, než kedysi, niektorí, že menej. Všetko to závisí od toho, kto a akým spôsobom vedie svojich blízkych k literatúre. Je dôležité robiť tak od útleho detstva, aby si už malé deti osvojili návyky spojené s čítaním a mohli ich sprevádzať po celý život až po jeho starobu. Knihy nás predsa vzdelávajú a otvárajú nám celkom nové obzory. Formujú našu osobnosť, určujú charakter a prezrádzajú našu veľkosť. Človeka nerobí človekom len to, s kým sa priatelí, ale najmä to, čo číta.“
 
Smerovanie knižníc 
 
Odborníci z oblasti knihovníctva počas stretnutia poukázali i na budúce smerovanie kultúrno-vzdelávacích inštitúcií. „K tomu, aby slovenské knihovníctvo ďalej napredovalo, je potrebné neustále skúmanie potrieb verejnosti, ideového a obsahového zamerania knižníc, aby čo najviac vyhovovali knižničnej sústave na Slovensku. Samozrejme, nemenej dôležité je aj ich priestorové, materiálne a personálne zabezpečenie i celoživotné vzdelávanie knihovníkov. Vďaka tomu všetkému môžeme zachovávať kultúrne dedičstvo pre ďalšie generácie,“ poznamenala Zuzana Prachárová zo Slovenskej národnej knižnice v Martine.
 
Súčasťou podujatia bolo tiež oceňovanie osobností – deviatich knihovníkov, z toho siedmich z PSK, ktorí sa zaslúžili o rozvoj knihovníctva v našom regióne. Dušana Katuščáka, Víta Richtera, Michala Rebyho, Angeliky Delejovej, Valérie Magačovej, Margity Foberovej, Emílie Kudlovej, Ľuboslavy Rusnákovej a Márie Hnatkovej in memoriam.
 
Podľa štatistík za rok 2018 v Prešovskom samosprávnom kraji funguje 232 verejných knižníc, z toho 8 regionálnych knižníc v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK - najviac zo všetkých krajov Slovenska. Verejné knižnice disponujú knižničným fondom v objeme 2 153 549 kníh. Za uvedený rok v nich bolo zaregistrovaných 76 721 čitateľov, ktorí si vypožičali celkom 2 561 433 knižničných dokumentov. Verejné knižnice v minulom roku navštívilo 910 515 návštevníkov, pre verejnosť pripravili 6 206 podujatí predovšetkým na podporu čítania.
 
Prešovská župa v roku 2019 investovala na nákup kníh do regionálnych knižníc vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti 95 tisíc eur. Taktiež poskytla finančné prostriedky v sume vyše 42 tisíc eur na nákup výpočtovej techniky v súvislosti s nevyhnutnou potrebou jej revitalizácie, ako aj s požiadavkou prechodu na nový knižnično-informačný systém v knižniciach.
 
Ocenená knihovníčka z Bardejova
 
Knižnica Dávida Gutgesela v Bardejove
Angelika DELEJOVÁ: Samostatná odborná knihovníčka, špecialistka v odbore metodika v Okresnej knižnici Dávida Gutgesela v Bardejove pracovala od roku 1972 do roku 2014. V pôsobnosti okresu viedla, organizovala a vykonávala metodicko-poradenskú činnosť knižniciam miestnych kultúrnych stredísk a ostatných sietí (školských, odborných, technických a iných knižníc na požiadanie). Spracovávala celoročné štatistické výkazy, robila rozbory a navrhovala opatrenia na skvalitnenie knižničnej práce. Vydávala metodické materiály a pripravovala odborné školenia pre knižničných pracovníkov v okrese. Zabezpečovala prieskumovú a analytickú činnosť, spracúvanie materiálov a podkladov na plánovanie a koncepčnú prácu v odbore knihovníctva pre obecné knižnice. Štyri desaťročia tvorivo odpracovaných rokov v knihovníctve si určite zaslúžia našu pozornosť a úprimne poďakovanie.
(10:40, I. Ondriová)
Diskusia
Pridať komentár