Nemocnica sv. Jakuba otvorila nové oddelenie

3625x
19. December 2019
Jednodňová zdravotná starostlivosť v odbore gynekológia 
Videreportáž
 
Nemocnica s poliklinikou sv. Jakuba v Bardejove slávnostne otvorila pracovisko jednodňovej zdravotnej starostlivosti v odbore gynekológia. Na novootvorenom oddelení bude nemocnica ponúkať ambulantnú zdravotnú starostlivosť pre pacientky s gynekologickými onemocneniami, ktoré nevyžadujú následnú hospitalizáciu na lôžkovom oddelení. Zákroky budú vykonávané v celkovej anestéze.
 
"Ide vlastne o rekonštrukciu priestorov, ktoré boli len čiastočne využité . Mechanizmus jednodňovej zdravotnej starostlivosti je, že pacientky ráno prídu, prezlečú sa v týchto priestoroch, tu čakajú na zákrok, ktorý zodpovedá jednodňovej zdravotnej starostlivosti, to znamená maximálny pobyt do dvadsaťštyri hodín. Pacientka potom po operačnom výkone čaká tu v týchto priestoroch, kde je jej zabezpečená celá sociálna a zdravotná starostlivosť a následne odchádza poobede domov," prezradil riaditeľ nemocnice Marián Petko.
 
Otvorením pracoviska dôjde k skráteniu čakacej doby na dané zákroky približne na jeden týždeň. Zároveň sa uvoľnia postele na lôžkovom oddelení pre pacientky, ktorých zdravotný stav si vyžaduje hospitalizáciu a pre rodičky, čo má zvýšený význam hlavne po zrušení pôrodnice vo Svidníku.
 
"Celý tím tvorí deväť lekárov na gynekologicko – pôrodníckom oddelení s tým, že tí lekári sa striedajú. Sú normálne rozpísané tak, ako nočné služby, tak sú rozpísané služby v rámci jednodňovej zdravotnej starostlivosti," doplnil primár oddelenia Jaroslav Petrišin.
 
"Predpokladaný počet výkonov kapacitne bude pracovisko schopné zvládnuť za rok zhruba tisíc zákrokov, to znamená päť zákrokov denne. Výhodou tohto pracoviska proti samostatným pracoviskám, ktoré nie sú v nemocnici je v prvom rade to, že v prípade komplikácii je tu zabezpečená okamžite starostlivosť anestéziologická, chirurgická, gynekologická, nedajbože oddelenie anestéziológa a intenzívnej medicíny, " dodal riaditeľ.
 
Celková suma za rekonštrukciu pracoviska je 155 tisíc eur. Rekonštrukcia bola financovaná z úveru a z vlastných zdrojov. Nemocnica má podpísané zmluvy so všetkými zdravotnými poisťovňami. Pracovisko spĺňa všetky požadované parametre, personálne a materiálno – technické zabezpečenie v zmysle platnej legislatívy.
(15:52, B. Slivková)
Diskusia
Pridať komentár