Slávnostné odhalenie obnoveného kotla a Vianuka v synagóge

1145x
20. December 2019
Tento článok vyšiel v našich novinách 
Obnova židovského suburbia 
Obdobie decembrových sviatkov je späté so zázrakmi tak pre kresťanské, ako aj židovské náboženstvo. Štyri týždne trvajúci advent vyvrcholí narodením Krista Spasiteľa. Naši starší bratia vo viere prežívajú príchod Chanuky, ktorej sa hovorí sviatok svetiel alebo sviatok opätovného zasvätenia Jeruzalemského chrámu. Napriek odlišnému pôvodu veriaci prežívajú v tom istom čase najradostnejšie sviatky, plné pokoja, nádeje a radosti z Božích zázrakov.
 
Navzájom zdieľané hodnoty si uctíme zapálením svetla porozumenia v sobotu 21. decembra 2019 o 18. hodine na nádvorí Starej synagógy. Nevšednú udalosť spríjemní hudobné vystúpenie bardejovského detského saleziánskeho zboru Vinimini a kapely Mojše Band, finalistky Celosvetovej súťaže židovskej hudby v Amsterdame a držiteľky prestížnej Youtube Prize 2018-2019.
 
Rok v suburbiu 
 
Podujatie bude zlatou bodkou za tohtoročným kultúrnym programom v Židovskom suburbiu, ktorý tvorili populárno-náučné prezentácie, letné kino, festivaly, diskusie, hudobné koncerty či tematické prednášky pre školy z Bardejova, Slovenska a zahraničia. Okrem toho, že rok 2019 nám priniesol možnosť predstaviť projekt obnovy Židovského suburbia na 15. celosvetovom kongrese organizácií miest svetového kultúrneho dedičstva alebo sme dostali priestor vo všetkých slovenských televíziách, najzásadnejším počinom bol úspešne zrealizovaný projekt „Obnov s nami vzácny technický klenot!“.
 
Vďaka finančnej podpore Nadácie EPH ožila národná technická pamiatka – 110-ročný parný kotol zn. Károly Poledniak. Jeho hlavnou funkciou bola výroba prehriatej pary požadovaného tlaku a teploty, ktorá slúžila ako nosič tepla vo vykurovacom systéme budovy rituálnych kúpeľov a súčasne bola využitá v saune alebo na ohrev vody v očistných bazénoch.
 
Odborné práce zrealizovala reštaurátorská dielňa Martina Kutného, ktorý zároveň mentoroval skupinu študentov a dobrovoľníkov podieľajúcich sa na záchrane pamiatky. Na jedinečnom diele sa spolupodieľal Pavol Hudák, predseda občianskeho druženia Vita in suburbium, archeológ Peter Harčár, zástupca Krajského pamiatkového úradu v Prešove a pracovníci mestskej teplárenskej spoločnosti Bardterm.
 
Reštaurovanie prebiehalo v septembri až v novembri 2019 a pozostávalo z nasledujúcich prác: vypracovanie dokumentácie stavu kotla pre obnovou, odstránenie tehlového muriva a hlineného zásypu po stranách kotla, odvoz sute, odstránenie hrdze na povrchu kotla, bočných oporách a tiahlach, zhotovenie kópie poškodenej bočnej kovovej opory, nanesenie farebnej antikoróznej vrstvy na povrch kotla, vytvorenie betónového základu pod kotlom, uloženie tehlovej dlažby pod kotlom, murovanie tehlového obloženia kotla (torzo), špárovanie, dokumentácia vykonaných prác. Súčasťou projektových aktivít bol populárno-náučný workshop určených pre študentov stredných škôl a dobrovoľníkov.
 
Záchrana hmotného kultúrneho dedičstva 
 
Cieľom bolo umožniť verejnosti spoznať remeselné postupy aplikované pri záchrane hmotného kultúrneho dedičstva. Aktívni boli predovšetkým študenti Gymnázia Leonarda Stöckela v Bardejove.
 
Vo svojom voľnom čase, po škole alebo cez víkendy, manuálne brigádovali (odstraňovanie muriva a hrdze, čistenie a dekontaminácia povrchu, maľovanie a pod.), vykonávali špecializované úlohy (nanášanie konzervátorských chemických prostriedkov zakladanie muriva, konzervovanie kovových a drevených častí kotla) a popritom dokumentovali premenu pamiatky.
 
Rovnako prínosná bola spolupráca s Erikom Benkom, odborným pracovníkom Slovenského technického múzea v Košiciach a autorom výstavy „Keď sa povie Poledniak...“, ktorá viedla k tvorbe informačného letáku a návrhu výstavy o jedinečnosti obnoveného parného kotla.
 
Slávnostné odhalenie tohto technického klenotu sa uskutoční po koncerte, už zmienenom v úvode článku. Brány Židovského suburbia budú otvorené pre obyvateľov Bardejova aj okolitých obcí, ktorých považujeme za nositeľa posolstva, že zachované židovské pamiatky nepatria len jednej komunite, ale sú súčasťou spoločného kultúrneho dedičstva.
(18:20, Peter Hudák, projektový manažér, OZ Vita in suburbium)
Diskusia
Pridať komentár