Milo Olejár: Vianoce v detstve mali svoje čaro

1067x
26. December 2019
Tento článok vyšiel v našich novinách 
Vianoce v detstve mali svoje čaro
 
Znovu je tu okúzľujúci čas Vianoc, čas keď sa stretávame so svojimi najbližšími, keď spomalíme a spomíname na krásne, ale aj tie ťažké, chvíle prežité v tomto roku. Je to čas, keď si vzdávame vzájomnú úctu a lásku a často tak v tom dobiehame končiaci sa rok.
 
Spomíname aj na svojich blízkych a podstu­pujme vnútornú duchovnú obnovu počas našich zamysleniach, obhliadnutím sa za minulým rokom a počas plánovania do budúcna. Obdarúvame sa nie len darčekmi pod stromčekom, ale aj spoločnými chvíľa­mi radosti, pokory a odpustenia. Toto všetko nám dáva silu, energiu a nádej do ďalšieho roka.
 
Aj keď Vianoce sú odpradávna pre nás kresťanov predovšetkým sviatkom naro­denia Božieho syna, oslavujeme ho všetci spoločne v atmosfére vzájomného poro­zumenia a tolerancie. Práve vzájomná úcta a tolerancia robí z nás všetkých nositeľov odkazu Vianoc. Vianoce v detstve mali pre nás zvláštne čaro.
 
Bola to atmosféra pohody a očakávania prekvapení pod vianočným stromčekom, bohatý program rozprávok v televízii, ale hlavne nepopísateľná rodinná atmosféra zhmot­nená aj v tradičných vianočných jedlách a v zdobení stromčeka.
 
Teraz, keď sme už dospelí, sú Vianoce pre nás niečím iným. Predstavujú naše spomienky na ľudí, ktorí túto atmosféru Vianoc pre nás vytvárali. V spomienkach na naše Vianoce v detstve nespomíname na počet ale­bo hodnotu darčekov, ktoré sme dostali.
 
Spomíname na atmosféru Vianoc, ktorú pre nás vytvorili milujúci rodičia. Mama, ktorá vyvárala a piekla. Otec, ktorý priniesol stromček, ktorý zaplnil svojou aró­mou ihličia celú obývačku a spolu sme ho zdobili.
 
Vianoce predstavujú v dospelosti náš záväzok pokračovať v tradícii a vytvoriť pre naše deti rovnakú atmosféru, akú pre nás vytvorili naši rodičia. To všetko preto, aby aj naše deti si uvedo­movali a stavali na duchovných hodnotách spojených s týmto sviatkom.
 
Vytvorme pre naše deti rovnaké vianočné spomienky, aj keď žijeme v inej dobe, kde nemateriálne hodnoty ako keby boli postupne vytláčané materiálnym svetom. O to viac je dôležitá naša úloha zachovať tradíciu Vianoc.
 
V kontraste s odkazom Vianoc môžeme sledovať rozbiehajúcu sa politickú kampaň k blížiacim sa voľbám. Politici na seba navzá­jom útočia pre vlastný politický profit.
 
Rozsie­vajú zlobu a vsádzajú na tie najnižšie ľudské reakcie ako je strach, nenávisť a závisť. Poprajme politikom múdrosť pri ich rozhodo­vaní a sebe poprajme, aby nás reprezen­tovali bezúhonní ľudia, ktorí si cenia hodnoty a nepotrebujú žiť na úkor iných. Naopak, chcú pomáhať a slúžiť svojmu okoliu.
 
 
 
Vianoce sú tradícia, ktorá sa zachovala vďa­ka mnohým generáciám ľudí, ktorí dávno nie sú medzi nami. Niečo však po sebe zanechali. Svojím každodenným životom a často ťažkou každodennou prácou zanechali po sebe nádej na lepší život pre svoje rodiny a svojich nasle­dovníkov. Zanechali pre nás odkaz Vianoc a správu o narodení Božieho syna.
 
Udržali pre nás nádej, že svet bude týmto sviatkom in­špirovaný a vedený k vzájomnému spolužitiu všetkých ľudí dobrej vôle. Počas týchto Vianočných sviatkov Vám prajeme pevné zdravie, nech sú Vianoce vo vašich domovoch plné lásky, pokoja, ľud­ského porozumenia a dobrej vôle. Ale hlavne, aby toto všetko ostalo s nami a všetkými okolo nás počas celého nadchádzajúceho roka.
(20:41, M. Olejár)
Diskusia
Pridať komentár