Náučný chodník Čierna Mláka je obnovený

2037x
27. December 2019
Čierna Mláka
Čierna Mláka
 
Uskutočnil sa kontrolný deň investičnej akcie “Obnova turistickej infraštruktúry v regióne Šariš Bardejov a okolie – náučný chodník “Čierna Mláka - Bardejovské Kúpele”. Investor skonštatoval, že revitalizácia náučného chodníka Čierna Mláka je dokončená a chodník môže byť odovzdaný do užívania.
 
Celkové náklady dosiahli 13 900 eur a financovala ich Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska v spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu (OOCR) Šariš – Bardejov. Všetky práce počas cca dvoch mesiacov realizovala regionálna firma Raspol – RB. Informoval o tom riaditeľ OOCR „ŠARIŠ“ – Bardejov Radomír Jančošek.
 
,,Od októbra prebiehala výmena a obnova poškodených drevených prvkov náučného turistického chodníka Čierna Mláka - Bardejovské Kúpele. Oprava sa týkala predovšetkým zničených a znehodnotených drevených prvkov na altánku – ohnisku Kozub Zimná a na vyhliadke na Hrad Zborov.
 
Celková dĺžka chodníka je 4,46 km 
 
Jeho súčasťou bola oprava lavičiek, doplnenie informačných a smerových tabúľ. Celková dĺžka chodníka je 4,46 km a je na ňom 18 tematických zastávok. Zastávky na chodníku sú spolu s informačnými panelmi venované mimoprodukčným funkciám lesa.
 
Z rozhliadne, ktorá je súčasťou chodníka, je nádherný výhľad na Zborovský hrad a jeho okolie. Okrem toho je tam aj kamenná terasovitá vyhliadka na hlavný hrebeň Čergovského pohoria, kaplnka svätého Huberta a príšera vystupujúcu z vôd jazierka pri Zimnej studni. Sú tam aj lavičky na oddych, studničky a zrubové ohnisko.
 
Pribudli nové prvky 
 
Turistický chodník je majetkom Lesov Slovenskej republiky a bude v ich správe aj po rekonštrukcii. Patrí medzi najvyhľadávanejšie turistické miesta v Bardejovských Kúpeľoch,“ vymenoval R. Jančošek.
 
Dodal, že lesnícky náučný chodník Čierna mláka sa nachádza v lesoparku Bardejovských Kúpeľov, v lokalite nad jazierkom v Bardejovských Kúpeľoch.
 
Náučný chodník je zadarmo, celoročný a samoobslužný. Má tri okruhy - Jedľový (1,9 km), Bukový (3,7 km) a Javorový (3,9 km). Slatinné jazierko Čierna mláka vzniklo v terénnej depresii, ktorá v spojení s kamenistou nepriepustnou vrstvou zapríčinila, že voda nemá kam odtekať. Takto vznikli podmienky na významný ekosystém.
(10:33, red)
Diskusia
Pridať komentár