Bardejovčan Samuel Rychvalský boduje v zámorí

3639x
28. December 2019
Tento článok vyšiel v našich novinách 
S hokejom začínal v Bardejove, teraz hrá pri Bostone
Samuel Rychvalský
 
V jednom z predchádzajúcich vydaní sme priniesli článok o mladom hokejistovi z Bardejova, ktorý sa už počas strednej školy dostal do zámoria a kde postupne získava mnohé skúsenosti. Samuel Rychvalský sa hokeju začal venovať ako šesťročný a na prahu dospelosti si obliekol dres juniorského kanadského tímu South Muskoka Shield. Aktuálne pôsobí v tíme Northeast Generals blízko Bostonu.
 
„S predchádzajúcim tímom som vypadol v druhom kole play-off a vrátil som sa späť do Bardejova. Ako sa vraví, všetko zlé je na niečo dobré a počas pobytu na Slovensku som stihol zmaturovať na Súkromnom gymnáziu. Aj touto cestou by som sa chcel poďakovať všetkým, ktorí mi vyšli v ústrety,“ uviedol mladý, stále iba devätnásťročný hokejista.
 
 
 
V prvej polovici roka sa zúčastnil dvoch kempov v Bratislave a v Prahe. Mnohí skauti z USA a z Kanady hľadali nádejných hráčov a Samuel oku skautov neunikol. „V Prahe ma po kempe oslovil skaut z NAHL, absolvoval som s ním osobný pohovor. Po dvoch týždňoch som dostal ponuku z viacerých tímov. Vybral som si Northeast Generals aj preto, že z tohto tímu sa vedia mnohí hráči prebojovať do univerzitných líg,“ pokračoval S. Rychvalský.
 
V tíme je obrovská konkurencia, veď len predsezónneho kempu sa zúčastnilo viac ako 60 hráčov. Oproti Kanade, kde v minulosti pôsobil rodák z horného Šariša, je v družstve minimum cudzincov. „Sú tam limity a tréneri Európanom veľmi neveria. Cudzinec musí byť dvakrát taký dobrý, aby dostal šancu. V klube máme Rusa, Fína a Francúza, no mnoho mužstiev nemá žiadneho legionára. Väčšina hráčov ani netuší, že existuje Slovenska, doslova sa ma pýtali, či sa tam hrá hokej.“
 
Náročné cestovanie na zápasy
 
V súťaži je 34 celkov, ktoré sú rozdelené do šiestich divízi. „Je to náročné na cestovanie, niekedy počas týždňa odohráme aj päť zápasov. Preto hráme u súperov viac duelov po sebe. Ja bývam na predmestí Bostonu a na tréningy chodím autom približne hodinu.Všetko tu však funguje na veľmi profesionálnej úrovni. Doslova tu majú na všetko človeka, o všetko je postarané.
 
Na všetko je veľmi málo času. Dbá sa na herný systém, ak neplníte úlohy trénera, nehráte
 
Sú stanovené jasné pravidlá a tie sa musia dodržiavať. Napríklad na zápasy chodíme v oblekoch. Na druhej strane, mimo hokeja sa o všetko musím postarať sám,“ podotkol Samuel, ktorý na Slovensku okrem Bardejova pôsobil v Skalici a v Spišskej Novej Vsi.
 
V Amerike sa hrá veľmi rýchly hokej, čo je dané aj rozmermi ľadovej plochy. Hrá sa hore – dole a súboje sa častokrát dohrávajú. „Na všetko je veľmi málo času. Dbá sa na herný systém, ak neplníte úlohy trénera, nehráte,“ povedal Rychvalský, ktorého korčuľovanie bavilo už od malička a dodal. „Začínal som ako útočník a na tejto pozícii hrám dodnes. Mojim prvým trénerom bol pán Česelka. Začínal som v prípravke, v Bardejove som prešiel všetkými žiackymi kategóriami.“
 
Cieľom Samuela Rychvalského je dostať sa v najbližšom období do niektorej z univerzitných súťaží.
(19:16, red)
 
Diskusia
Pridať komentár