Prezidentka Zuzana Čaputová udelila vyznamenanie rodáčke z Lenartova

3258x
03. Január 2020
Ocenená Helena Barancová
Štátne vyznamenanie získala aj rodáčka z Lenartova, Helena Barancová (vpravo) 
 
Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová pri príležitosti 27. výročia vzniku Slovenskej republiky udelila dvadsiatim osobnostiam spoločenského a kultúrneho života štátne vyznamenanie.
 
Ocenenia sa dočkala aj rodáčka z Lenartova Helena Barancová, ktorej bol udelený Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj právnej vedy.
 
Helena Barancová pochádza z Lenartova (okres Bardejov), vyštudovala Právnickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave. Spolupodieľala sa na založení Právnickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave.
 
Na fakulte stále pôsobí, naďalej ako vedúca Katedry pracovného práva a práva sociálneho zabezpečenia a súčasne ako členka vedeckej rady fakulty a univerzity. Podieľala sa na založení Slovenskej Spoločnosti pre pracovné právo a právo sociálneho zabezpečenia, v ktorej zastávala funkciu predsedníčky, v súčasnosti je jej podpredsedníčkou.
 
Je autorkou analýzy návrhu novely Zákonníka práce, ktorú vypracovala v júli 2012 na požiadanie vedenia Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky. V predchádzajúcich rokoch bola tiež členkou Akreditačnej komisie, poradného orgánu vlády Slovenskej republiky, ako aj členka Kolégia ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky. Patrí k najvýznamnejším odborníčkam na pracovné právo na Slovensku.
 
Ocenenia boli odovzdané:
 
PETROVI ZAJACOVI za mimoriadne zásluhy o demokraciu a jej rozvoj, ľudské práva a slobody a ich ochranu.
 
ZUZANE MISTRÍKOVEJ za mimoriadne zásluhy o demokraciu a jej rozvoj, ľudské práva a slobody a ich ochranu.
 
BRANISLAVOVI TVAROŽKOVI za mimoriadne zásluhy o demokraciu a jej rozvoj, ľudské práva a slobody a ich ochranu.
 
ZORE BÚTOROVEJ za mimoriadne zásluhy o sociálny rozvoj Slovenskej republiky.
 
IGOROVI LUTHEROVI za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky v oblasti kinematografie.
 
MARTINOVI JANECOVI in memoriam za mimoriadne zásluhy o demokraciu a jej rozvoj, ľudské práva a slobody a ich ochranu. Vyznamenanie prebrala jeho dcéra, pani Katarína Vicianová.
 
HELENE BARANCOVEJ za mimoriadne zásluhy o rozvoj právnej vedy.
 
JÁNOVI CIBUĽOVI in memoriam za mimoriadne zásluhy o rozvoj v sociálnej oblasti a za šírenie dobrého mena Slovenskej republiky v zahraničí. Vyznamenanie prebral jeho syn Davide Cibula.
 
TIBOROVI SOÓSOVI za mimoriadne zásluhy o rozvoj v oblasti športu.
 
ONDREJOVI DEMÁČKOVI za mimoriadne zásluhy o rozvoj v oblasti školstva.
 
MÁRII ŠUSTROVEJ za mimoriadne zásluhy o sociálny rozvoj Slovenskej republiky v oblasti pozitívneho zviditeľňovania detí s Downovým syndrómom.
 
JOZEFOVI PLACHÉMU za mimoriadne zásluhy o rozvoj v oblasti športu.
 
SILVII PASTOREKOVEJ za mimoriadne zásluhy o rozvoj v oblasti vedy.
 
PAVLOVI SADLOŇOVI za mimoriadne zásluhy o rozvoj v oblasti školstva.
 
ANDREJOVI BÁNOVI za mimoriadne zásluhy o demokraciu a jej rozvoj, ľudské práva a slobody a ich ochranu.
 
KLÁRE KUBÍČKOVEJ za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky.
 
RUDOLFOVI URCOVI za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky v oblasti animovaného filmu
 
MILADE HORÁKOVEJ in memoriam za mimoriadne zásluhy o Slovenskú republiku, najmä za rozvoj a ochranu demokracie, ľudských práv a slobôd. Vyznamenanie prebrala Erika Mačáková, členka Klubu Milady Horákovej.
 
FRANTIŠKOVI MIKLOŠKOVI za mimoriadne zásluhy o demokraciu a jej rozvoj, ľudské práva a slobody a ich ochranu.
 
„Mnohí z tých, ktorí si prevzali vyznamenania, sa nepochybne narodili s veľkým talentom. Ale je ich zásluhou, že svoj dar nepremárnili, že na ňom pracovali, rozvíjali ho a výsledky sa dostavili. Niektorí vynikli tým, že ich objavy a bádania majú veľkú vedeckú hodnotu.
 
Ďalší sa narodili s talentom, vďaka ktorému po rokoch nepredstaviteľne tvrdej práce dokázali vo svojej športovej disciplíne prekvapiť celý svet a vytvoriť rekord, ktorý bol pre ich nasledovníkov takmer neprekonateľný. Iní svoj osobný dar využili tak, že dokázali inšpirovať svojich zverencov, aby išli až na hranicu svojich možností. Vďaka tomu vychovali celé generácie skvelých odborníkov či úspešných reprezentantov Slovenska,“ uviedla Zuzana Čaputová.
 
Rad Ľudovíta Štúra sa prepožičiava občanom Slovenskej republiky, ktorí sa mimoriadnym spôsobom zaslúžili o demokraciu a ľudské práva, obranu a bezpečnosť Slovenskej republiky alebo za mimoriadne významné zásluhy v oblasti politiky, riadenia a správy štátu, rozvoja národného hospodárstva, vedy a techniky, kultúry, umenia, školstva, športu a za mimoriadne významné šírenie dobrého mena Slovenskej republiky v zahraničí.
(17:02, r, foto: FB Zuzana Čaputová)
Marek Luterančík
03.01.2020 22:22
Bardejov
Gratulujeme Helenka!
Pridať komentár