Bardejov, dobré miesto pre život

2143x
06. Február 2020
Tento článok vyšiel v našich novinách
Profil Bardejovčana
Marek Šimco
 
Rozhovor s Marekom Šimcom, poslancom mestského zastupiteľstva za mestskú časť Dlhá Lúka.
 
Splnilo sa vaše očakávanie pri vstupe do miestnej politiky?
 
Nemyslím si, že som išiel do pozície poslanca úplne naivný. Napriek tomu som o dosť vyrástol za ten jeden rok v poznaní miestnych pomerov. Myslím tým politických, ale aj v samospráve ako takej. Nie, nesplnili sa mi moje očakávania. Myslím si, že veci sa dajú robiť ďaleko promptnejšie a neriešime možno priority, ktoré priamo trápia ľudí. Riešime veci skôr z pohľadu atraktivity, ktoré nie sú až tak dôležité pre človeka.
 
Poviem príklad. Pre mňa je dôležitejší bezpečný prechod pre chodcov, ako výstavba novej lávky cez nejaký vodný tok. Mali by sme si klásť také priority, ktoré ľudom zjednodušia život.
 
Ďalší príklad. Ostrovčeky, ktoré sú v mestách, vôbec nezohľadňujú prístup pre tých, ktorí idú na bicykli alebo s kočiarmi. Roky to trvalo, kým sa to prispôsobilo. To sú také drobné veci, ktoré sa dajú vyriešiť veľmi jednoducho, ale ako keby sme potrebovali robiť vzdušné zámky, namiesto toho, aby sme riešili drobnosti, ktoré nás trápia každý deň.
 
Podarilo sa niečo uviesť do života zo zámerov, ktoré ste mali?
 
Niektoré veci sú v štádiu riešenia. Momentálne sa pokúšame o multifunkčné ihrisko v spolupráci s miestnou školou na základe výziev, ktoré prichádzajú každý rok. Bolo by fajn, ak by sa na vytvorení nových vecí účastnila širšia platforma. Aby to malo aj svojho správcu. Riešime otázku osvetlenia chodníka medzi Dlhou Lúkou a rázcestím na Bardejovské Kúpele, ktorý je veľmi frekventovaný.
 
Aké výzvy pre mesto vidíte do budúcna?
 
Základná otázka je, pre koho to mesto má byť. Či chceme, aby tu ľudia ostávali. Či vytvárame priestor v rámci možností, ktoré samospráva má, aby tu ľudia ostávali žiť. Prípadne, aby tu ľudia mohli prísť. Sme pripravení na to, keď nastane situácia, ako nastáva v Bratislave, že ľudia žijú alebo pracujú inde, zatiaľ čo majú trvalý pobyt v menších mestách na východnom Slovensku.
 
Ak budú dotlačení legislatívou prepisovať si trvalý pobyt, mestá ako Bardejov budú strácať príjmy z daní, ktoré prichádzajú na základe týchto ľudí.
 
Pre mňa je dôležitejší bezpečný prechod pre chodcov, ako výstavba novej lávky cez nejaký vodný tok. Mali by sme si klásť také priority, ktoré ľudom zjednodušia život. 
 
Vytvárame podmienky, aby sme my sťahovali takých ľudí k nám, aby tu mali dôvod ostať a žiť?Vytvárame mesto, ktoré na základe predpokladov, ktoré tu máme: prekrásne námestie, nádhernú prírodu, výborných ľudí, bude atraktívne pre život, aby tu ľudia ostali alebo sa tu sťahovali. Možno tu aj menej zarobia, ale kvalita života bude vyššia.
 
So sťahovaním do Bardejova súvisí aj bytová otázka. Ako ju vnímate v Bardejove?
 
Ak rozmýšľa niekto o sťahovaní do Bardejova, položí si otázku: chcem si v Bardejove kúpiť byt a za takúto cenu? Je možné si v Bardejove prenajať byt za primeranú cenu? Je určite nedostatok takýchto možností a myslím si, že mesto nevytvára podmienky na to, aby tu mladí ľudia ostávali.
 
Kde vidíte ďalší priestor na zlepšenie v meste?
 
Bol by som rád, ak by aj mesto začalo fungovať na základe profesionality. Aby profesionálnosť zvíťazila nad vzťahmi, ktoré sme si po rokoch tu vytvorili. Keď prídeš na úrad, nemusíš zháňať číslo nejakého známeho. Aby veci fungovali bez problémov, promptne a bez protekcie. Asi to nie je úplne jednoduché.
 
V malých mestách každý každého pozná. Ale aby sme nastavili taký trend. Ak ľudia sú dlho na jednom mieste, je prirodzené, že si vytvárajú vzťahy. Už v Starovekom Ríme sa ľudia na úradoch museli pravidelne meniť, iba kvôli tomu, aby sa nevytvorili “zabehnuté chodníčky,” z ktorých môžu profitovať.
 
Stačí sa pozrieť do Ruska alebo Bieloruska, kde samotní prezidenti, môžeme povedať že vládcovia, si ohýbajú systém tak, aby im vyhovoval a mohli tam zotrvať čo najdlhšie. Určite nechcem hľadať paralely.
 
Bardejov za to nemôže. Pravidlá sú nastavené v rámci Slovenska. Ale myslím si, že to nie je správne. Aj z pohľadu nejakého oživenia. Príde nový impulz. Nová iskra. Ak robíš na jednej pozícii dlhodobo, či chceš alebo nechceš, prichádzaš do určitého stropu.
 
Čo by ste popriali Bardejovčanom v tomto roku?
 
Prial by som, aby celé Slovensko, ale aj Bardejov, nabral trend, možno také samoočistenie, aby ľudia boli k sebe tolerantnejší, aby boli usmievavejší, aby boli šťastní, že žijú v Bardejove a mohli si to na konci roka povedať.
(10:15, red)
Diskusia
Pridať komentár