Teplá voda v Bardejove: tečie vám neskoro večer a skoro ráno?

3237x
15. Február 2020
V roku 2020 bez teplej vody
Teplá voda v bytovkách. Áno alebo nie? 
 
Dodávku tepla na prípravu teplej úžitkovej vody je dodávateľ povinný dodávať denne od 4.00 hod. do 23.00 hod., ak sa s odberateľom nedohodnú inak.
 
Teplá voda v noci v bytových domoch. Áno alebo nie?
 
Možno sa už každému z nás stalo, že potreboval sprchu v neskorších nočných hodinách, napríklad po príchode z práce zo svojej smeny, respektíve skoro ráno, napríklad pred služobnou cestou a ostal nemilo prekvapený stáť pod prúdom nie teplej, ale vlažnej, priam studenej vody.
 
Je nám známe, že dodávku tepla na prípravu teplej úžitkovej vody je dodávateľ povinný dodávať denne od 4.00 hod. do 23.00 hod., ak sa s odberateľom nedohodnú inak.
 
Je možné, aby sme v 21. storočí nemali k dispozícii prísun teplej vody 24 hodín denne?
 
Áno, je to nie len možné, ale reálne sa to deje. Odstávka teplej vody v nočných a skorých ranných hodinách sa týka nie len nášho mesta Bardejov, ale je to bežné na celom území Slovenskej republiky.
 
Po väčšine sa s tým stretávajú majiteľa a nájomníci starších bytových domov, keďže v novostavbách sa už stretávame s vlastným bojlerom na ohrev vody v každej bytovej jednotke.
 
Prečo je to vôbec tak a dá sa s tým niečo robiť? Majitelia alebo nájomníci takýchto bytov môžu požiadať správcu bytov o dodávku teplej vody aj v týchto hodinách, tomu však predchádza vzájomná dohoda všetkých vlastníkov bytov.
 
Na takýchto bytových schôdzach často dochádza medzi vlastníkmi k stretu rozličných záujmov a potrieb. Pre mladých ľudí a rodiny je dodávka teplej vody možno nevyhnutnosť, ale pre starších ľudí to môže byť zbytočné.
 
Je potrebné zvážiť všetky faktory týkajúce sa možnosti nočnej dodávky teplej vody ako napríklad cena, ktorá sa za prísun teplej vody navýši viac ako o 1 euro mesačne na jednu osobu, efektívnosť a účel.
 
Preto si mnohí túto situáciu vyriešia napríklad zakúpením vlastného elektrického bojlera, ktorý si nainštalujú vo svojom byte a prestanú tým pádom odoberať teplú vodu od správcu, ktorého písomne upovedomia o tejto skutočnosti, že k príslušnému dňu prestávajú odoberať teplú vodu a dopísali stav vodomera, ktorý bol od toho dňa viac nemenný.
 
Ostáva viacero možností, ako sa dopracovať k teplej vode v nočných hodinách. Je už na každého zvážení, aké kroky podnikne alebo sa zmieri s danou situáciou a prispôsobí sa stanovenému režimu.
 
Vypočula som si viacero názorov a teraz ich napíšem
 
Sme mladá rodinka s dvomi malými deťmi. Raz v noci sa nám stala menšia plienková nehoda, kedy bola nutná sprcha našej malej dcérky. Viete si predstaviť sprchovať svoje 4 mesačné dieťa v studenej vode? Nikdy viac.
 
Pracujem ako automechanik v nemenovanom servise a často robím aj doma v dielni po pracovnej dobe, keďže som živnostník... nie raz sa mi stalo, že som musel absolvovať sprchu v ľadovej vode, s ktorou nie je veru sranda umyť motorový olej z tela.
 
Zvyčajne ešte pred piatou hodinou ráno v pondelky odchádzame s kolegami na pracovnú cestu a prichádzame niečo po polnoci v piatok. Takže sa mi stalo pravidlom, že doma 2x do týždňa podstupujem terapiu ľadovou vodou.
(13:37, GGa, foto: ilustračné)
Diskusia
Pridať komentár