Koniec diaľničným známkam?

969x
22. Február 2020
Skončia diaľničné známky?
Budú diaľnice bezplatné?
 
Vláda minulý týždeň v skrátenom legislatívnom konaní schválila zrušenie diaľničných známok pre fyzické a právnické osoby do 3,5 t. Diaľničné známky za užívanie vymedzených úsekov ciest by sa mali zrušiť od 1. januára 2021. Rozhodnutie vlády musí ešte odobriť parlament. Hlasovanie o vládnom návrhu je podľa posledných informácií naplánované na utorok budúceho týždňa, na prebiehajúcej schôdzi Národnej rady SR.
 
Naliehavosť prijatia návrhu zákona, vláda odôvodnila aktuálnou situáciou, ktorá si vyžaduje účinné riešenia v záujme zvýšenia disponibilného príjmu širokých skupín obyvateľstva znížením ich výdavkov na platenie diaľničných známok. Ministerstvo financií vyčíslilo dopad zrušenia diaľničných známok na približne 70 miliónov eur.
 
Národná diaľničná spoločnosť v stanovisku uverejnenom na sociálnej sieti uviedla, že bez príjmov z predaja diaľničných známok nebude schopná zabezpečiť prevádzku a údržbu diaľnic, investície do diaľnic v prevádzke a splácanie existujúcich úverov. Príjem z úhrady elektronických diaľničných známok predstavoval vlani viac ako 79 miliónov eur bez DPH. V prípade výpadku týchto príjmov musia byť nahradené inými zdrojmi – prevádzkovými dotáciami zo štátneho rozpočtu. V opačnom prípade bude ohrozená platobná schopnosť NDS a hrozí cross-default od bánk, uviedla spoločnosť v stanovisku.
 
Od roku 2016 papierové diaľničné známky nahradili elektronické. Veľkou výhodou elektronických známok pre motoristov je, že nemusia zoškrabovať nalepenú diaľničnú nálepku zo skla, ako aj elektronická kontrola platnosti známok bez spomalenia dopravy. V súčasnosti sú na Slovensku spoplatnené elektronickou diaľničnou známkou úseky v celkovej dĺžke 663 km.
(17:17, IK)
Diskusia
Pridať komentár