Prešovský župan vyzýva vládu k regulácii cien respirátorov

1185x
21. Marec 2020
Poukazuje pritom na prijaté nariadenie v Českej republike
Milan Majerský napísal vláde list 
 
Nedostatok ochranných pomôcok a obohacovanie sa predajcov na pandémii nenechalo chladným predsedu PSK Milana Majerského. Ten napísal list vláde, v ktorom ju žiada o reguláciu cien týchto prostriedkov.
 
Predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Milan Majerský apeluje na vládu, aby pristúpila k regulácii cien za osobné ochranné pracovné prostriedky (OOPP) podľa vzoru susedného Česka.
 
Rúška a respirátory predávajú spotrebiteľom za niekoľkonásobné ceny a vedome sa tak obohacujú na vzniknutej pandémii
 
Podľa Majerského sú ceny dostupných prostriedkov premrštené. „Všetci si plne uvedomujeme, že na zastavenie šírenia koronavírusu si musíme zakrývať ústa a nos rúškom alebo respirátorom. Na trhu je však týchto ochranných pomôcok nedostatok. Ak sa však nájdu predajcovia, ktorí disponujú týmto tovarom, z krízovej situácie chcú čo najviac vyťažiť. Rúška a respirátory predávajú spotrebiteľom za niekoľkonásobné ceny a vedome sa tak obohacujú na vzniknutej pandémii,“ píše v liste Majerský premiérovi vlády Petrovi Pellegrinimu a designovanému premiérovi Igorovi Matovičovi.
 
Regulovanie cien 
 
Prešovský župan upozorňuje na fakt, že v Českej republike prijala vláda začiatkom marca opatrenia na regulovanie predaja a cien respirátorov. Maximálnu cenu respirátorov vyrobených v Európskej únii stanovila na 175 českých korún bez DPH, čo predstavuje asi 6,44 eur bez DPH.
 
Maximálnu cenu respirátorov vyrobených mimo Európskej únie stanovila na 350 českých korún bez DPH, čo je asi 12,89 eur bez DPH.
 
Aby sa predajcovia neobohacovali
 
„V tejto súvislosti sa na Vás obraciam s prosbou, aby ste podobné nariadenie na regulovanie cien osobných ochranných pracovných prostriedkov zaviedli aj na Slovensku. Predíďme tomu, aby sa obchodovalo so zdravím ľudí a aby sa predajcovia zámerne obohacovali na nedostatkovom tovare, ktorý si bežní ľudia nemôžu za tak vysoké ceny dovoliť,“ píše ďalej Majerský s tým, že jediným účinným riešením v boji proti koronavírusu je aktuálne len prevencia.
 
Opatrenie by podľa jeho slov v tejto krízovej situácii uvítali mnohí spotrebitelia.
(14:33, L. Heilová)
 
 
Diskusia
Pridať komentár