Koronavírus už aj v Bardejove, nakazení prišli zo zahraničia

36877x
24. Marec 2020
Traja nakazení v okrese Bardejov 
 
Koronavírus prišiel už aj do Bardejova 
 
Už aj Bardejov hlási prvých nakazených koronavírusom. Dvaja Bardejovčania prišli z Rakúska, ďalší pacient pochádza z okresu Bardejov. Vo všetkých troch prípadoch ide o mladých mužov. Momentálne sú v karanténe.
 
Aj v Prešovskom kraji pribudli ďalšie prípady ochorenia. Všetci nakazení však majú doposiaľ ľahký priebeh. Potvrdila to hovorkyňa prešovskej nemocnice Renáta Cenková.
 
V Prešove pribudli dvaja nakazení - obaja sú vojaci. Prvý je profesionálny vojak a pracuje na ministerstve obrany v Bratislave, druhý je zamestnanec Vrtuľníkového krídla v Prešove. Medzi nakazenými je napríklad aj kňaz - salezián z Popradu.
 
Epidémia je zaznamenaná už aj v obci Miklušovce a Mirkovce, v tomto prípade sa nakazení vrátili z Talianska, teda z krajiny, ktorá je koronavírusom postihnutá najviac.
 
Odobrali 220 vzoriek
 
V karanténe ostávajú aj pacienti v Prešove, Svidníku, Giraltovciach, Levoči, Svite či Poprade. V prešovskej nemocnici odobrali 220 vzoriek, 188 z nich bolo negatívnych a na výsledky devätnástich sa ešte čaká.
 
V Bardejovských Kúpeľoch je v karanténe 119 ľudí, ubytovaní sú v kúpeľno-liečebnom ústave Družba. Do kúpeľov ich priviezli tri autobusy z Veľkej Británie, ide prevažne o dievčatá a ženy.
 
Vo viacerých mestách dobrovoľníci rozdávajú ochranné rúška, tie potrebujú hlavne starší a opustení ľudia, ktorí si takéto rúško nedokážu zabezpečiť sami.
 
K dispozícii sú aj nákupy pre seniorov.
 
Čo je COVID-19?
 
Korona vírus spôsobujúci ochorenie COVID-19 bol identifikovaný v Číne na konci roka 2019. Predstavuje nový kmeň vírusu, ktorý u ľudí doposiaľ nebol známy. Ochorenie patrí medzi kvapôčkové infekcie. Odhadovaný inkubačný čas ochorenia je dva až štrnásť dní.
(17:33, r)  
 
Diskusia
Pridať komentár