Cyrilo-metodské slávností po roku znovu na Radničnom námestí

611x
09. Júl 2018
Hornošarišské osvetové stredisko (HOS) v spolupráci s jednotlivými cirkvami v Bardejove a s Maticou slovenskou pripravili už dvadsiaty tretí ročník Cyrilo – metodských slávností. Posledných päť ročníkov sa uskutočnilo pred Bazilikou svätého Egídia priamo na Radničnom námestí.
 
„Dnes máme taký zvláštnejší program, pretože k nám prijali pozvanie až z Bratislavy, mužský spevácky zbor Rodokmeň, ktorý sa sám prihlásil, že by chcel byť súčasťou Cyrilo-metodských slávností, takto pred rokom, keď videli úroveň našich slávností, keďže sú také najzaujímavejšie v rámci celého Prešovského kraja,“ povedal riaditeľ HOS Juraj Bochňa.
 
Na tohtoročných slávnostiach sa okrem zboru Rodokmeň predstavili aj Vinimini z Bardejova, Evanjelický cirkevný spevácky zbor, Evka Blažková a Anton Fuchs, ktorí prišli zo Spišského Podhradia.
 
Stretnutie viacerých cirkví
 
Na pódiu vystúpil aj Evanjelický miešaný spevácky zbor Zachariáša Zarewutia. Štvorhlasný spevokol má okolo 25 členov, na slávnostiach sa predstavilo zhruba dvadsať. A prečo sa na slávnostiach predstavujú, prezradil zborový farár Ján Velebír.
 
„Spievame na Cyrilo-metodských slávnostiach už roky z jednoduchého dôvodu. Je to jedna z mála ekumenických kresťanských príležitostí stretnúť sa s inoveriacimi v tomto prostredí nášho krásneho mesta. Je to veľmi dobrý, pozitívny dôvod stretnúť sa, čosi si zaspievať, čosi si povedať, vyjadriť dôležité hodnoty, ktoré nás spájajú a to je kresťanská viera, nasledovanie Pána Ježiša Krista a posolstvo evanjelia, ktoré Cyril a Metod doniesli.“