Mladé Bardejovčanky súčasťou veľkého futbalu

968x
12. Máj 2019
Pred finále slovenského pohára žien sa najmenšie partizánky premiérovo zúčastnili tretieho ročníka turnaja, ktorý organizuje Slovenský futbalový zväz s názvom: Energia do ženského futbalu 2019, ktorého generálnym partnerom je nadácia EPH.
 
Turnaj pre kategóriu WU12, teda ročník 2007 a mladšie, sa uskutočnil v peknom prostredí v Zlatých Moravciach. Celkovo bolo prítomných 16 tímov z celého Slovenska, ktoré boli rozdelené do 4 základných skupín.
 
Hralo sa bez oficiálnych výsledkov, ocenené bolo družstvo, ktoré nastrieľalo najväčší počet gólov, družstvo, ktoré inkasovalo najmenší počet gólov a družstvo, ktoré pripravilo najkrajší transparent. Mladý tím Bardejovčaniek tvorili dievčatá, ročník 2008 a mladšie, ktoré trénujú iba niekoľko mesiacov, no napriek tomu postúpili do finálovej skupiny, celkovo skončili na 4. mieste.
 
,,To, že partizánky postúpili zo základnej skupiny, je pre ne veľká motivácia pokračovať ďalej. Osobne ma najviac tešilo, že sme nemuseli veľmi zasahovať do hry dievčat, pretože sa snažili samé skúšať, rozhodnúť sa, čo spraviť s loptou v danom momente. Je to ťažké nezasahovať, keď vidíme chyby počas zápasu, ale sú to malé dievčatá, ktoré trénujú krátko a učia sa aj na vlastných chybách.
 
Preto je potrebné pracovať, zdokonaľovať a vysvetliť jednotlivé pohyby počas tréningoch postupne a zvlášť, nie všetko hneď a naraz. Dôležité bolo, aby si dievčatá užili tento deň, samotnú hru, bez nátlaku a stresu, čo sa aj podarilo. Moja generácia nemala možnosť zúčastniť sa projektov, ktoré by boli zamerané čisto na dievčenský futbal, a už vôbec nie formou turnajov, ktoré by sa na úkor výsledkov zameriavali predovšetkým na náš potenciál. O to viac ma ale teší, že napriek tomu sme dnes niektoré súčasťou týchto akcii vo funkcii tréneriek,“ prezradila trénerka Bardejova Katarína Chovancová.
 
Dievčatá pred samotným turnajom spestrili tréning vlastným teambuildingom, počas ktorého spoločne pripravovali aj transparent, za ktorý nakoniec získali aj ocenenie – najkrajší transparent turnaja. Ocenenie si prevzali počas polčasu veľkého finále Slovenského pohára žien.
 
Ako bonus, na začiatku finálového zápasu žien Bardejovčanky dostali možnosť vyprevádzať na trávnik hráčky Bardejova. Víťazkami Slovenského pohára 2018/2019 sa stali ženy Partizána Bardejov, takže dievčatá boli prítomné tohto víťazného okamihu, ktorý dodal ešte väčšiu motiváciu zlepšovať sa počas tréningového procesu.
 
,,Vzhľadom na to, že dievčatá trénujú krátko, momentálne preferujeme individuálne zlepšenie sa. Máme pred sebou množstvo práce, musíme dohnať niektoré základné činnosti, ktoré si vyžadujú veľa práce a trpezlivosti zo strany nás trénerov, ale aj rodičov. Chceme, aby v budúcnosti v neskoršom veku tieto hráčky sa nebáli robiť vlastné rozhodnutia a časom dokázali niesť zodpovednosť. Dôraz kladieme na budovanie sebavedomia dievčat pri jednotlivých herných situáciách aj prostredníctvom Coerver Coahingu, ktoré neskôr vylepšia tímovú prácu,“ pokračovala.
 
Neoddeliteľnou súčasťou tréningového procesu (najmä v prípravke) je v prvom rade disciplína hráčov. Aj toto skvelé podujatie prispelo nielen nášmu mladému tímu najmä k súdržnosti, kolektivizmu dievčat a ku fair-play.
Dievčatá si odniesli množstvo zážitkov, ponaučení z niektorých prehier, ale aj kopec radosti či už z počtu nastrieľaných gólov, vydarených kľučiek, prihrávok, ako aj zo samotného postupu. Dievčatá sa mohli stretnúť aj s brankárskou oporou ženskej reprezentácie Máriou Korenčiovou.
 
,,V lete čaká partizánky ďalšia väčšia akcia. S kolegami z CFT Academy v spolupráci so SFZ, každoročne pripravujeme cez prázdniny dievčenské futbalové kempy aj na východnom Slovensku. Tento rok sa postupne prihlasujú aj dievčatá z Bardejova, takže si opäť odnesú nielen nové herné činnosti, ale aj množstvo zážitkov a nových priateľstiev,“ uviedla K. Chovancová a dodala.
 
,,Zároveň by som sa chcela poďakovať organizátorovi turnaja ,,Energia do ženského futbalu s nadáciou EPH“ - slovenskému futbalovému zväzu, všetkým členom organizačného výboru za priebeh a starostlivosť počas akcie, kolegom z klubu Partizán Bardejov za obrovskú pomoc počas turnaja. Poďakovanie patrí aj kolegom a najmä dievčatám z CFT Academy, ktoré prenechali hráčsku eskortu na finále SP žien mladým Bardejovčankám, čím dievčatá mohli hneď premiérovo zažiť pravú futbalovú atmosféru priamo na trávniku.“