Majstrovstvá Slovenska v šípkach v Bardejovskej Novej Vsi

665x
22. Marec 2018
V Bardejovskej Novej Vsi sa uskutočnili Majstrovstvá Slovenska družstiev v steelových šípkach a takisto aj tretie kolo Slovenského pohára. Organizátorom sa stal Slovenský šípkarský zväz a zastúpenie mal aj Bardejov.
 
Slovenský pohár sa koná štyri krát do roka. Hralo sa o umiestnenie v celkovom rebríčku slovenských steelových šípkach. Prví štyria postupujú na najprestížnejší turnaj v šípkach na svete. Ide o turnaj jednotlivcov, hrať môžu registrovaní i neregistrovaní hráči.
 
Osem celkov o majstra Slovenska
 
Na Majstrovstvá sveta družstiev postupuje osem celkov, ktoré si účasť vybojovali v kvalifikácii, ktorá sa koná dvakrát do roka. Kvalifikácie sa zúčastňujú družstvá z celého Slovenska, medzi sebou bojujú systémom doma – vonku.
 
V Bardejove sa majstrovstvá uskutočnili vôbec po prvýkrát. 
 
Postup si vybojovali v kvalifikácii
 
Kvalifikácia prebiehala systémom, v ktorom boli štyri tabuľky a jednotlivé družstvá bojovali medzi sebou každý s každým a postúpili prví dvaja z každej skupiny. V jednotlivých družstvách musia byť minimálne štyria hráči, no zmiešané celky majú zväčša päť až sedem hráčov. Majstrovstvá Slovenska sa hrajú na dve víťazné legy. Hrá sa do desať. Vždy proti sebe súťažia dvaja hráči a hrajú do dva. Za každý takýto súboj dvoch hráčov sa získava bod a družstvo na výhru potrebuje desať bodov. Hráči sa striedajú, jeden môže odohrať maximálne štyri zápasy. Na začiatku si osem družstiev vylosuje dvojice, kto vyhrá, ide do semifinále. Víťaz majstrovstiev získava trofej a finančnú odmenu.
 
V Bardejove pôsobí Garžoľ
 
V Bardejove pôsobí Šípkársky klub Garžoľ, hrá sa pravidelná liga, v ktorej je viac družstiev. Práve Garžoľ sa ako jediný z Bardejova prebojoval na Majstrovstvá Slovenska, kde sa umiestnil na výbornom treťom mieste.
 
Víťazom Podhorany
 
Celkovým víťazom a Majstrom Slovenska sa stalo družstvo DC Podhorany, na druhom mieste sa umiestnil celok Power Dart Košice a tretie miesto patrí Garžoľ teamu a DC Toi Toi Dixi Bratislava.
 
„Poďakovanie patrí našim firmám a sponzorom, ktorí prispeli k tomu, že sa turnaj mohol odohrať v Bardejove. Ohlasy boli pozitívne, všetkým sa tu páčilo, turnaj bol na vysokej úrovni. Najväčšiu zásluhu na tom mal Pavol Goriščák, ktorý nám to tu všetko zabezpečil,“ uviedol František Mika z domáceho klubu.
 
„Záverečný zápas bol veľmi napínavý. Za posledné roky to bolo asi najnapínavejšie finále, aké som zažil. Tep mal určite každý veľmi vysoký. Vo finále sme štvrtý krát za sebou, ale vždy je to aj o šťastí. Posledné šípky mal súper veľmi kvalitné. Mali sme viac šťastia,“ povedal po napínavom finále kapitán víťazného celku Juraj Lisý a dodal: „Veľmi dôležité je mať pevné nervy. Je to o tej hlave, lebo keď sa človek rozklepe v takýchto náročných situáciách, tak prichádza ako keby kŕč do ruky a vtedy sa veľmi ťažko hádžu šípky. Skúsenosti sú veľmi dôležité a v tíme máme skúsených hráčov a z toho ťažíme.“