Chlapci a dievčatá si zasúťažili v streetballe

684x
22. Jún 2018
V športovej hale sa uskutočnil streetballový turnaj základných škôl. Organizátorom sa stal klub Bardejovskí rytieri v spolupráci s oddelením školstva. Prihlásili sa iba štyri školy, čo znova potvrdilo úpadok záujmu o školský šport. Pochváliť treba základné školy na Komenského ulici, na Vinbargu, Pod papierňou a Základnú školu na Wolkerovej ulici, ktorá postavila až dva celky. Súťažilo sa v dvoch kategóriách v zmiešaných družstvách.
 
Hralo sa na dvoch ihriskách traja proti trom, zaujímavosťou bolo, že ak dosiahol kôš chlapec, bol za jeden bod, no ak dievča, družstvu sa zarátali dva body. Po faule sa hádzal trestný hod.
 
Jedným z rozhodcov na turnaji bol skúsený Rudolf Vranovský, ktorý momentálne pôsobí aj v klube Bardejovskí rytieri. Úroveň basketbalu na jeden kôš ho však sklamala.
 
„Musím byť kritický, pretože keď si spomeniem, že pred 60. rokmi tu bola jedna telocvičňa, hralo sa muži, ženy, dorastenci, dorastenky, žiaci, žiačky. Dnešná situácia je taká, že máme telocvične, neviem koľko presne, ale veľa, a úroveň je z roka na rok slabšia. Už musia 15-16-ročné dievčatá hrať za ženy, pretože je nedostatok hračiek a hráčov,“ prezradil tréner R. Vranovský.
 
V prvom rade by sa mali zobudiť školy a mesto, ak spoločnosť chce, aby sa deti športu venovali vo väčšej miere. Tvrdí to tréner Vranovský. „Napríklad my, bardejovskí rytieri, máme 14 chlapcov, potrebovali by sme aspoň 25, no nemôžeme, bohužiaľ, ani náborom ani výborom zohnať. Predovšetkým by mali znova začať hrať mestské ligy medzi školami, okresné ligy a tam získať nejaké talenty a vybrať do našich klubov, do bardejovských rytierov a BKM,“ doplnil tréner.
 
V kategórii starších žiakov sa z celkového prvenstva tešila Základná škola na Komenského ulici a najlepšou hráčkou bola vyhlásená Barbora Benková z rovnakej školy. V mladšej kategórii si zlaté medaily odniesli dievčatá z Wolkerovej ulice a najlepšou hráčkou sa stala Linda Lindemanová z víťaznej školy.