Ruthenia bar fest zaujal

1388x
25. Júl 2018
V obci Stebník sa uskutočnil prvý ročník podujatia pod názvom Ruthenia bar fest. Hlavnou myšlienkou novej festivalovej tradície v okrese Bardejov je poskytnúť priestor mladým a začínajúcim sólistom, sólistkám alebo súborom a nazbierať skúsenosti a zdokonaliť sa v talente, ktorí interpreti majú a priniesť ľuďom zábavu a rozptýlenie od svojich bežných povinností.
 
„Momentálne počujeme za nami hrať dievčatá z Rusínskeho tria, za čo som veľmi rád, že nás poctili svojou návštevou. Pred nimi to boli Laura Čušková z Beloveže, osem ročné dievčatko, krásne spievalo, Stephania Kováčová z Ortuťovej, ktorá má dvanásť a tiež nádherný hlas a folklórny súbor Ľubovňan zo Starej Ľubovne, ktorí nám predviedli tance z ľubovnianskeho kraja,“ uviedol Slavomír Mlynár, organizátor podujatia.
 
Do Stebníka zavítal aj ľudový zabávať a herec Igor Latta, ktorý svojimi humornými príbehmi a vtipmi potešil a rozveselil publikum. Nechýbala ani skupina MODET, ktorá sa postarala o tanečnú zábavu.
 
Súčasťou festivalu bol aj Trh šikovných rúk s vlastnoručne vyrobenými výrobkami. Pre najmenších boli pripravené atrakcie ako skákací hrad, drevený kolotoč, drevené chodule. Samozrejmosťou bol bohatý výčap a všetci prítomní si mohli pochutnať na grilovanej klobáske.
 
Fantastické počasie napriek skorému začiatku a paralelnými podujatiami v okolí prilákalo do Stebníka početné nielen domáce publikum, ktoré si mohlo vychutnať príjemné popoludnie s folklórom. Prvý ročník Ruthenia bar festu bol spojený aj s charitatívnou tombolou.
 
„Rozhodol som sa osloviť na spoluprácu Hospic Matky Terezy v Bardejovskej Novej Vsi, ktorý tento rok oslavovali 15. výročie a rozhodli sme sa, že výťažkom z tomboly pomôžeme a prispejeme na kúpu kyslíkového prístroja pre pacientov hospicu, ale nie len pre pacientov hospicu ale taktiež pre pacientov do domáceho liečenia,“ dodal Mlynár.
 
V tombole boli zaujímavé a hodnotné ceny. Celý výťažok z tomboly poputoval pre hospic. Vyzbierala sa úžasná suma 500 eur.
 
Organizátori sa už teraz tešia na ďalší ročník, ktorý bude aj s medzinárodnou účasťou, taktiež prednáškou o histórii folklóru a tanečnou školou. Zároveň ďakujú všetkým sponzorom, ktorí finančne alebo vecnými cenami prispeli a pomohli zabezpečiť bohatý program.