Výstava Ferdinanda Hažlinského

589x
09. September 2018
Pri príležitosti 245. výročia od zahájenia prevádzky Pošty v Bardejove a pri 777. výročí prvej písomnej zmienky o Bardejove sa v Poľsko-slovenskom dome uskutočnila vernisáž výstavy pod názvom História pošty Bardejov. Autorom je známy Bardejovčan Ferdinand Hažlinský, ktorý poštové známky či korešpondenčné listy zháňal niekoľko desaťročí na rôznych burzách či archívoch.
 
“Začalo to starými pohľadnicami Bardejova a Bardejovských Kúpeľov. Tam sa objavili staré bardejovské pečiatky. Mal som veľmi dobrého kolegu, kamaráta, špičkový odborník poštovej histórie, ktorý založil a robil v tzv. komisii poštovej histórie v Košiciach. On ma zlanáril a tak som začal hľadať po archívoch, musím sa priznať, že aj po zbere papierov, od kamarátov, rôzne výmenné schôdzky, burzy a tak sa to rozrástlo, že už to nemám kde dávať pomaly,” prezradil autor výstavy F. Hažlinský.
 
Ferdinand Hažlinský na výstave prezentuje len malú časť celej zbierky o preprave poštových zásielok v Bardejove i v jeho blízkom okolí.
 
“Zberateľsky si veľmi cením, že mám v podstate prvé korešpondenčné lístky, ktoré vyšli ako vôbec prvé na svete v Rakúsko-Uhorsku v roku 1869. Ja mám dokonca v maďarskej aj nemeckej jazykovej verzii. Sú aj vystavené, ale len kópie, originály sú dosť chúlostivé na svetlo, tak preto som to nevystavil, ale návštevníci môžu si môžu pozrieť ako vyzerá taký prvý korešpondenčný lístok, ktorý existoval na svete,” dodal autor.
 
Prvé zmienky o doručovaní – prenášaní správ v Uhorsku sú už z jedenásteho storočia. Doteraz najstaršia zmienka o poštovej stanici v Bardejove je z roku 1610. V tom čase to ešte nebol Poštový úrad, len akási zberňa.