Finále Rusyn cupu v Bardejove

654x
07. Marec 2019
V bardejovskej športovej hale Mier sa uskutočnilo finále futsalového turnaja Rusyn Cup, ktorého sa zúčastnilo šestnásť najlepších tímov zo Slovenska, Srbska a Chorvátska, ktoré sa prebojovali cez kvalifikačné turnaje. Tie sa odohrali v Bratislava, vo Svidníku, v Starej Ľubovni, v Michalovciach a v srbskom meste Ruski Kerestur.
 
Myšlienka usporadúvať takýto turnaj rusínov vznikla v hlavnom meste. „Kde sme organizovali aj bardejovice, kde sa všetci Bardejovčania, ktorí študujú alebo pracujú v Bratislave schádzali, tak sme tam začali robiť bardejovský pohár a prihlásilo sa nám niekedy aj 8 mužstiev čisto Bardejovčanov, ktorí študujú alebo pracujú v Bratislave.
 
Neskôr som túto myšlienku posunul mladším, keďže už som nebol študentom tak sme založili turnaj pre Rusínov a tiež keďže je v Bratislave veľa Rusínov, tak začalo to naberať na návštevnosti a prihlasovali sa nové a nové mužstvá a každým rokom vznikol ďalší kvalifikačný turnaj, takže sa to rozšírilo do Prešova, do Košíc, neskôr Stará Ľubovňa, Svidník a tak ďalej,“ prezradil hlavný organizátor Martin Jamroškovič.
 
Finále sa v Bardejove uskutočnilo už po druhýkrát. Koná sa vždy tam, odkiaľ pochádza posledný víťaz. Titul obhajovalo družstvo TJ Dujava Chmeľová práve z okresu Bardejov. 
 
„Myslím, že my máme najlepšiu podporu od fanúšikov, sme tu v podstate domáci, takže je ich tu dosť, sú hluční. Ciele sú samozrejme najvyššie, neprehrať, ale myslím si, že to bude náročnejšie ako minulý rok, pretože mám pocit, že je tu taká väčšia kvalita, takže bude to ťažké, ale skúsime to uhrať a obhájiť,“ ohodnotil hráč TJ Dujava Chmeľová Matej Varjan.
 
Vo finále napokon vyhral chorvátsky tím NK Rusin Mikluševci, ktorý porazil Svidník 5:1 a o tretie miesto Chmeľová vyhrala nad Pusinkami 6:0.
 
Najlepším brankárom turnaja sa stal Josip Štrbo z víťazného tímu NK Rusin Mikluševci. Najlepším hráčom bol vyhlásený Matej Varjan z Chmeľovej a najlepším strelcom so siedmymi gólmi sa stal Michal Južanin zo Svidníka.