Rodičia s deťmi majú niekoľko možností ako využiť kúpeľnú liečbu

763x
05. Máj 2019
Bardejovské Kúpele majú v liečbe detí dlhoročnú tradíciu a poskytujú komplexnú liečebnú starostlivosť pre detských pacientov už od roku 1980. Detským pacientom poskytujú liečebné pobyty hradné poisťovňami, alebo môžu prísť do kúpeľov ako samoplatcovia. Oba typy pobytov môžu deti absolvovať sami, pokiaľ majú od 5 do 18 rokov, alebo v sprievode rodičov či iných členov rodiny aj mladšie.
 
Bardejovské Kúpele poskytujú komplexnú kúpeľnú starostlivosť pre detských pacientov s onkologickými chorobami, chorobami obehového ústrojenstva, tráviaceho ústrojenstva, z poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, netuberkulóznymi chorobami dýchacích ciest, chorobami obličiek a močových ciest a gynekologickými chorobami. Informuje o tom ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov, a.s., Tamara Šatanková.
 
Dodáva, že ročne sa v Bardejovských kúpeľoch lieči cca 850 detí. Najväčší záujem je o liečbu detí tradične počas letných prázdnin. Vtedy sa tu lieči aj dvojnásobok bežného počtu detí, ktorý sa pohybuje okolo 80.
 
,,Malé deti predškolského veku sa lepšie cítia v sprievode matky, vtedy nemajú obavy z neznámeho prostredia. Výhodou liečby už od 3 rokov je, že deti majú šancu skôr zlepšiť svoj zdravotný stav a zabrániť tak rozvinutiu chorôb do chronických štádií s komplikáciami. Ak malí pacienti potrebujú mať pri sebe sprievodcu a zdravotná poisťovňa ho odsúhlasí, ten si dopláca v hlavnej sezóne od 20 do 33 eur na osobu a noc. Závisí to od kategórie ubytovania. Okrem pobytov hradených poisťovňami kúpele navštevujú aj samoplatcovia a to aj z radov detí, či rodičov s deťmi,“ konštatuje T. Šatanková.
 
Návrh na kúpeľnú liečbu vypisuje lekár špecialista alebo všeobecný lekár so starostlivosťou o deti a dorast na základe odporúčania lekára špecialistu (gastroenterológ, imunoalergológ, pneumoftizeológ, chirurg, otorynolaryngológ, endokrinológ, diabetológ, kardiológ, onkológ, gynekológ, reumatológ, neurológ, fyziater podľa danej indikačnej skupiny).
 
Ubytovanie detí na kúpeľnej liečbe v Bardejovských kúpeľoch je zabezpečené v 2 liečebniach (vzdialenosť 50 m): Detská liečebňa Valentína - pre deti bez sprievodcov a Hotel Mier - pre deti sprevádzané rodičmi počas celej kúpeľnej liečby.
 
Detská liečebňa Valentín
 
Deti bez schváleného sprievodcu sú ubytované v detskej liečebni Valentína. Detská liečebňa sa nachádza mimo centra kúpeľov, na konci areálu pod lesom, v blízkosti letného kúpaliska.
 
Ponúka ubytovanie v moderných a priestranných izbách. Celková kapacita tejto liečebne je 48 lôžok. Liečebňu tvoria dve poschodia a ubytovanie je zabezpečené v trojposteľových alebo štvorposteľových izbách. Spoločné sociálne a hygienické priestory sú súčasťou každého poschodia.
 
Na 1. poschodí je spoločenská miestnosť vybavená televízorom, DVD technikou, multifunkčným hracím stolom a wi-fi. Na prízemí sa nachádza ambulancia lekára, telocvičňa a návštevná miestnosť pre rodinných príslušníkov, ktorí prichádzajú za svojimi deťmi. Celá budova prešla kompletnou rekonštrukciou, pri ktorej boli použité ekologické materiály, ktoré spĺňajú medicínske kritéria.