Dožinkové slávnosti v centre Bardejova

972x
30. September 2019
Po roku sa v centre Bardejova uskutočnil ďalší ročník Dožinkových slávností spojených s Fajným festivalom. V poslednú septembrovú nedeľu na Radničné námestie zavítalo množstvo súťažiacich, vystupujúcich i divákov. Organizátorom sa stalo Hornošarišské osvetové stredisko. Podujatie si v Bardejove našlo svojich priaznivcov aj v roku 2019.
 
„Na svoje si prišli všetci tí, ktorí majú radi nielen folklór, tradície, ale najmä tie klasické dožinkové zvyky, vrátane alegorického sprievodu poľnohospodárskej techniky, ktorý prešiel celým mestom a nakoniec zakotvil na Radničnom námestí. Diváci si prezreli poľnohospodársku techniku našich poľnohospodárov z nášho kraja,“ prezradil Juraj Bochňa, riaditeľ osvetového strediska.
 
Na námestí nechýbali ani živé zvieratká, o ktoré bol najväčší záujem medzi deťmi. Najväčším lákadlom však bolo jedlo. Súťažné družstvá z viacerých obcí z okresu bojovali o prestížny kuchársky titul a Fajný harček, ktorý je putovnou cenou Fajného festivalu.
 
„Hornošarišské osvetové stredisko na svojich podujatiach neprodukuje odpad alebo sa aspoň snažíme, aby toho odpadu bolo čo najmenej. Začali sme tak činiť už v minulom roku na svojich podujatiach a tento rok na Fajný festival po prvý krát prinášame, vlastne ako prvý festival na Slovensku, jedlo z klasického riadu. To znamená, žiadne papierové, žiadne plastové kelímky alebo tanieriky, ale normálny riad, taký, ako máme doma. Rovnako sme to vyriešili aj s príborom, ktorý nie je ani plastový, ani papierový, ani klasický oceľový, ale rozhodli sme sa pre drevený riad, tak, aby sme naozaj toho odpadu vyprodukovali čo najmenej a ak, aby bol bez problémov rozložiteľný,“ dodal Bochňa.
 
Na námestí nechýbali umývadla, v ktorých si ľudia mohli riad hneď umyť. Medzi jedlom nechýbali tradičné pirohy, guľáš, palacinky či mačanka.
Foto: Jozef Mačejovský