Hospic v obrazoch

988x
10. Október 2019
Vo vstupných priestoroch Poľsko-slovenského domu v Bardejove sa dnes popoludní (štvrtok, 10. októbra 2019) uskutočnila vernisáž k výstave Hospic v obrazoch. Výstava sa koná pri príležitosti svetového dňa hospicovej a paliatívnej starostlivosti, ktorý pripadá na dvanásteho októbra.
 
„Fotografická výstava Hospic v obrazoch približuje problematiku hospicovej činnosti na Slovensku. Takáto výstava sa v Bardejove ešte nekonala a teda nemá obdoby. Koluje mýtus, že do hospicu chodia nevyliečiteľní ľudia už len zomierať, v skutočnosti tu však naši pacienti prichádzajú žiť čo najplnšie až do poslednej chvíle.
 
Aj keď nedokážeme pridať viac dní do života pacientov, vnášame viac života do ich dní. Viac života do dní neznesiteľnej bolesti v príjemnom prostredí, ktoré dýcha domovom. Viac života do dní vďaka prijatiu a láskavej starostlivosti členov hospicového tímu a viac života do posledných dní, v ktorých náš pacient nezostáva sám,“ prezradil vedúci Hospicu Matky Terezy v Bardejovskej Novej Vsi, Bohuš Čepiga.
 
Zriaďovateľom hospicu je Košická arcidiecézna charita. Hospic bol do prevádzky daný prvého júla v roku 2003. Prostredníctvom výstavy sa návštevníci môžu dozvedieť nové odpovede na otázky zo života prostredia hospicov, ktoré čoraz viac napĺňajú interesantné a nepredstaviteľne náročné služby v prospech pacientov bez rozdielu pohlavia, veku či náboženstva.
 
O sprievodný hudobný sprievod sa postarali žiaci súkromnej umeleckej školy. Výstava potrvá do 10.11.2019.