Majstrovstvá Slovenska v MAS-Wrestlingu

723x
11. Október 2019
V Bardejovskej Športovej hale Mier sa po prvý raz uskutočnili Medzinárodné majstrovstvá MAS-wrestlingu. Takmer päťdesiat pretekárov súťažilo v preťahovaní palice, prišli aj žiaci základných škôl z východného Slovenska. Tí súťažili o Majstra Slovenska.
 
Muži boli rozdelení do piatich hmotnostných kategórií a celkovým víťazom sa stal Attila Kitanovič. Medzi ženami sa súťažilo v dvoch kategóriách a najviac sa darilo Bardejovčanke Jane Vaškovej.
 
Medzinárodné Majstrovstvá zaujali nielen účasťou, ale aj zaujímavými výkonmi.
 
Čo je to MAS-Wrestling?
 
MAS-Wrestling je silové preťahovanie športovcov sediacich oproti sebe v ohraničenom priestore, kde ich oddeľuje doska, do ktorej sa zapierajú nohami. Podstatou tohto športu sú úpolové preťahy, kde sa súperi sediaci oproti sebe snažia premiestňovať alebo navzájom vychyľovať smerom k sebe s cieľom zmocniť sa pol metrovej drevenej palice, ktorú držia oboma rukami. Víťazom sa stane ten borec, ktorému zostane v rukách palica.
 
Súťaž má vyraďovací spôsob, vytvorí sa v každej kategórii pavúk podľa počtu prihlásených pretekárov. Každý duel má dve víťazné kolá. Tento šport ma korene v Jakutsku na Sibíri v Ruskej federácii, kde je aj sídlo Medzinárodnej federácie Mas-wrestlingu, ktorá v súčasnej dobe združuje 77 krajín sveta.
 
Vďaka dobrým preferenciám tohto športu a snahe vedenia Medzinárodnej federácie sa predpokladá, že v roku 2032 bude zaradený medzi olympijské športy. Dôkazom toho sú Svetové hry mládeže, ktoré sa uskutočňujú každé 4 roky pod patronátom svetového olympijského výboru.