Výstava historických počítačov

1533x
18. Február 2020
V okresnej knižnici Dávida Gutgesela v Bardejove sa uskutočnila prednáška na tému Pracuj doma v IT z Bardejova, ktorá bola spojená s otvorením výstavy historických počítačov. Mário Babej, majiteľ spoločnosti Wame, bližšie predstavil svoju vývojársku firmu študentom stredných škôl z mesta Bardejov.
 
Firma Wame sa venuje programovaniu webových a mobilných aplikácii. Cieľom prednášky bolo študentom ukázať, že aj v Bardejove sa dá vybudovať úspešná IT firma a na príklade osobného príbehu motivovať mladých ľudí, aby po škole nemuseli odchádzať za prácou mimo svoj rodný región.
 
„Mladým by som odporúčal relatívne udržiavať nejaké priateľstvá, nebiť úplne zaškatuľkovaný doma a naozaj sa vzdelávať, sledovať trh a ísť si za svojím cieľom a nenechať sa oklamať možnože dobou západu, kedy nám všetci tvrdia, že sa treba sťahovať do veľkých miest a len tam sa všetko deje, ale niečo vybudovať aj tu, kde máme svoje rodiny, svoje miesto, kde treba aj trošku svoje miesto podržať,“ prezradil majiteľ firmy Wame Mário Babej.
Vo výstavnej sieni knižnice Dávida Gutgesela si mohli študenti pozrieť jedinečnú výstavu historických počítačov vyrábaných v bývalom Československu zo začiatku 90-tych rokov a počítače rôznych značiek zo sveta. Zberateľ Ivan Kostrub a Matúš Pališin z Prešova vystavili 17 exponátov z počítačového praveku. Návštevník môže vidieť napríklad počítač Apple 2e s rokom výroby 1982, alebo počítač vyrábaný v Zbrojovke Brno, familiárne nazývaný Zbrojováček.
 
„Môžete tu vidieť vlastne počítač od aplle firmy z osemdesiateho druhého apple 2E, ktorí zostrojili nebohý Steve Jobs a Wozniak. Potom tu môžete vidieť československé pcčko PP06, môžete tu vidieť vývoj diskiet od tri a pol palcovej po osem a pol palcovú, dokonca tu môžete vidieť aj zabezpečovacie zariadenie zo ZŤS Bardejov, čiže závody ťažkého strojárstva Bardejov. Všetky počítače sú funkčné,“ povedal jeden z vystavovateľov, Ivan Kostrub.
 
Výstava je určená širokej verejnosti a potrvá do konca marca. Návštevníci výstavy majú možnosť si na počítači, ktorý je zapnutý ako ukážka, zahrať dobovú hru a tí starší môžu zhliadnuť počítač zo svojho detstva alebo zo školských čias.