Festival slobody

Miesto konania: Kultúrno-komunitné centrum Bašta, Bardejov
Začiatok:16.11.2017 09:00
Koniec: 16.11.2017
 
Festival slobody v Bardejove
 
Potrebujeme si pripomínať sedemnásty november? Malo zmysel štrngať kľúčmi? V roku 2015 sme si ako občianske združenie Kandelaber položili tieto otázky a zorganizovali diskusiu Reflektor vol. 4, kde sme sa ich snažili zodpovedať. Okrem vzácnych lokálnych hostí sa nám podarilo do Bardejova pozvať aj Jána Mitáča a Pavla Jakubčina, historikov z Ústavu pamäti národa. Tých veľmi zaujala naša iniciatíva a ponúkli nám možnosť organizovať v našom meste Festival slobody — multižánrový medzinárodný festival, ktorý má pripomínať a analyzovať obdobie neslobody na Slovensku. Ponuku sme prijali a minulého roku sme sa prvý krát podieľali na jeho organizovaní v našom meste.
 
V novembri tohto roka sa festival opäť rozšíri z Bratislavy aj do regiónov v podobe filmovej prehliadky spojenej s diskusiami. V Bardejove prebehne počas dvoch dní: 16. novembra v dopoludňajších hodinách bude vyhradený blok pre študentov stredných škôl, 17. novembra popoludní sa program otvorí pre širokú verejnosť. Festival organizujeme v priestoroch kultúrno-komunitného centra Bašta, vstup na podujatie je voľný. Priestor pre stredné školy je ale obmedzený, v prípade záujmu si ho môžete rezervovať na info@kandelaber.sk.
 
Program bude nasledovný:
16. november — školy
 
09.00 — Stopy v snehu
Dokumentárny film o pašovaní kresťanskej literatúry do Československa v období neslobody.
 
10.00 — Sviečková manifestácia
Rekonštrukcia zásahu bezpečnostných zložiek proti pokojnému zhromaždeniu veriacich na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave v roku 1988
 
10.30 — Jáchymovské peklo
Svedectvo o otrockej práci politických väzňov v uránových baniach