Festival slobody Bardejov

Miesto konania: Kultúrno-komunitné centrum Bašta, Bardejov
Začiatok:17.11.2017 16:00
Koniec: 17.11.2017
 
Festival slobody v Bardejove
 
Potrebujeme si pripomínať sedemnásty november? Malo zmysel štrngať kľúčmi? V roku 2015 sme si ako občianske združenie Kandelaber položili tieto otázky a zorganizovali diskusiu Reflektor vol. 4, kde sme sa ich snažili zodpovedať. Okrem vzácnych lokálnych hostí sa nám podarilo do Bardejova pozvať aj Jána Mitáča a Pavla Jakubčina, historikov z Ústavu pamäti národa. Tých veľmi zaujala naša iniciatíva a ponúkli nám možnosť organizovať v našom meste Festival slobody — multižánrový medzinárodný festival, ktorý má pripomínať a analyzovať obdobie neslobody na Slovensku. Ponuku sme prijali a minulého roku sme sa prvý krát podieľali na jeho organizovaní v našom meste.
 
V novembri tohto roka sa festival opäť rozšíri z Bratislavy aj do regiónov v podobe filmovej prehliadky spojenej s diskusiami. V Bardejove prebehne počas dvoch dní: 16. novembra v dopoludňajších hodinách bude vyhradený blok pre študentov stredných škôl, 17. novembra popoludní sa program otvorí pre širokú verejnosť. Festival organizujeme v priestoroch kultúrno-komunitného centra Bašta, vstup na podujatie je voľný. Priestor pre stredné školy je ale obmedzený, v prípade záujmu si ho môžete rezervovať na info@kandelaber.sk.
 
Program bude nasledovný:
17. november — verejnosť
 
16.00 — Jozef a jeho bratia
Dokument venovaný opcii, presídleniu Rusínov z ČSR do Sovietskeho zväzu, vytvorený na základe výpovede Jozefa Bobalika.
 
17.00 — Tóny v tichu
Rekonštrukčný portrét významného dirigenta Zdenka Bílka, ktorý zažil zaplnené koncertné sály v svetových metropolách, no i pobyt v československých komunistických väzniciach.
 
18.00 — Tiene barbarskej noci
Na jar roku 1950 nariadil Ústredný výbor KSČ likvidáciu mužských reholí. Cieľom akcie bolo obsadiť kláštory, vysťahovať rehoľníkov a zmocniť sa majetku cirkvi. Dokument vyrozpráva osudy piatich mužov, ktorým štátna moc zmenila životnú dráhu.
 
19.00 — Reflektor #14
Piatková diskusia o tom, ako slovenskú spoločnosť (ne)poznamenal socializmus.
Hostia: Oľga Gyarfášová (Inštitút pre verejné otázky), Boris Strečanský (Centrum pre filantropiu)
 
20.30 — Úkryt v zoo
Po vypuknutí vojny v roku 1939 sa poľská rodina, ktorá vlastní zoo a miluje zvieratá, ocitá v Nemcami okupovanej krajine. Zoo začnú vojaci využívať ako sklad pre svoju muníciu a ich neustála prítomnosť vzbudzuje rôzne strety.