Slávnosti rusínskych buditeľov Duchnoviča a Pavloviča

Miesto konania: Beloveža
Začiatok:24.06.2018 10:30
Koniec: 24.06.2018
 
Pozývame vás
 
SLÁVNOSTI RUSÍNSKYCH BUDITEĽOV DUCHNOVIČA A PAVLOVIČA je názov 37. ročníka folklórneho festivalu v obci Beloveža. Ten sa uskutoční v nedeľu 24. júna 2018 a program, ktorý pripravila Obec Beloveža v spolupráci s Rusínskou obrodou na Slovensku a Hornošarišským osvetovým strediskom bude naozaj bohatý.
 
Celodenný program začína gréckokatolíckou svätou liturgiou v cirkevnoslovanskom jazyku o 10.30 hod., na ktorej vystúpia aj prítomné spevácke skupiny a ktorá sa uskutoční v miestnom gréckokatolíckom chráme. Po liturgii sa na dvore miestnej fary uskutoční spomienka na rusínskych buditeľov Alexandra Duchnoviča a Alexandra Pavloviča, ktorí pôsobili v Beloveži a ktorým je zasvätený aj tohoročný festival. Od farského úradu následne vykročí krojový sprievod smerom k amfiteátru pri Obecnom úrade a ten bude živou pozvánkou na poobedňajší galaprogram.
 
Záverečný galaprogram začína o 14.00 hod. a predstavia sa v ňom tanečné zoskupenie BARDFA z populárnej šou Zem spieva, duet Verchovinka a kapela Faťove z Ukrajiny, folklórny súbor Barvinok, duo manželov Karašovcov a Mikuláš Koneval z Kamienky, detský folklórny súbor Vienok z Bardejova, Stephanie Kováčová z Ortuťovej, Igor Latta alias kum Mačanka z Prešova, súrodenci Šurkalovci z Becherova a domáci účinkujúci z materskej, základnej školy a z folklórnej skupiny Bilovežanka. Program moderuje Štefan Hij.
 
Súčasťou podujatia bude aj výstava výtvarných diel rusínskych umelcov, ktorá bude sprístupnená v sále Kultúrneho domu v Beloveži. Podujatie sa realizuje s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín a Prešovského samosprávneho kraja. Organizátori srdečne pozývajú širokú verejnosť do Beloveže v nedeľu 24. júna 2018.